Így készítsd el saját weboldalad - a pluginek elhelyezése, főmenü kialakítása

2015. augusztus 15., szombatPW CMS - honlapod szerkesztése

Miután felvázoltuk weboldalunk szerkezetét, felszerkesztettük a szükséges oldalakat, írtunk pár bejegyzést, folytathatjuk a munkát weboldalunk főmenüének, fejlécének, láblécének és oldalsávjának kialakításával. Nagyobb móka mint gondolnád!

Ha a cikksorozat előző 2 részéről lemaradtál, akkor az első részt itt, a második részt pedig itt tudod pótolni.

 

Még mielőtt tovább haladnánk, szeretnélek megnyugtatni, innentől már sokkal könnyebb dolgunk van, mivel a tartalmunk már fel lett szerkesztve, így nincs más dolgunk, hogy a weboldalunkat a tartalomhoz igazítsuk.

Mivel a pluginek elhelyezésénél, és a főmenü kialakításánál már szükségünk van a megjelenéssel is egyre inkább foglalkozni, a Megjelenés->Új téma létrehozásánál válasz ki egy olyan témát, ami a legjobban közelít a végcélhoz, ami rohamosan közeledik felénk!

 

Kezdjük a főmenü kialakításával

 

Alapértelmezetten már rendelkezik weboldalunk egy pár menüponttal. Nyissuk meg a Menüpontok kezelése oldalt az adminisztráción, és töröljük ki azokat, amikre nincs szükségünk.

Minden olyan oldalt és kategóriát nyissunk meg szerkesztésre, amiket kiemeltünk a vázlatunkon, és kattintsunk a "Hozzáadás a menüpontokhoz" feliratra. Bővebb leírást a főmenü elkészítéséről itt találsz.

Az imént belinkelt bejegyzés alapján készítsd el a főmenü elrendezését is, hogy az szépen kiférjen egy sorban, és természetesen töltse is ki a neki szánt rész olyan 70%-át (weboldalad reszponzív viselkedése miatt, mindig hagyd üresen a főmenü 30%).


Gondoljuk át a Plugineket

 

Mint már korábban is említettük, a PW CMS rendszernél elég könnyű a dolgunk - most is. Nyissuk meg az Új Plugin létrehozása oldalt, és nézzük meg milyen lehetőségeink vannak.

5 plugin hellyel kell számolnunk, azaz tehetünk pluginokat a

  • fejlécbe
  • oldalsávba
  • láblécbe
  • tartalom fölé
  • tartalom alá

 

A fejlécnél egy meghatározó dolgot kell átgondolnunk, szeretnénk-e hogy a fejléc a weboldallal együtt mozogjon görgetéskor (rögzített fejléc)? Ha igen, akkor ne rakjunk bele túl sok plugint, mert akkor a fél oldalt ki fogja takarni!

A fejlécbe feltüntethetjük üzletünk nyitva tartását, címét, telefonszámát, de rakhatunk ide egy keresőt, vagy nyelvválasztót is.

 

A láblécbe, mint a legtöbb weboldalnál, helyezzünk el egy Menüpontok plugint, amibe beleteszünk minden olyan oldal menüpontját, amit a főmenüben nem akarunk szerepeltetni, mint például a GYIK, ÁSZF, stb...

Tehetünk bele egy mini kapcsolati űrlapot, feltüntethetjük cégünk elérhetőségeit, vagy akár egy hasábba elhelyezhetjük a "Rólunk" oldal bevezetőjét.

 

A tartalom fölött kihelyezhetjük a népszerű navigációs eszközt, a Breadcrumb-ot melynek kifejezett magyar neve nincs (Útvonalnak ismerheted még). Ha rögzített fejlécet választottál, akkor helyezd ide azokat a plugineket, amiket amúgy a fejlécbe tettél volna.

 

A tartalom alá tipikusan reklámot szoktak helyezni, melyhez használd a Szerkeszthető felület plugint.

 

Az oldalsávba ha reklámot szeretnél helyezni, akkor azt lehetőleg az első helyre tedd. Étterem, szálloda esetén egy Google térkép mindenféleképp jó választás. Ha eddig még sehova sem raktál ki egy Kereső plugint, akkor ide elfér az is. Persze ide is rakhatsz információkat, mint például az üzlet nyitva tartása.

Miután elhelyeztél minden fontos plugint az oldalsávba, töltsd fel a maradék részt olyan pluginokkal, mint Utolsó bejegyzések, Címkék... - ne legyen se túl alacsony, se túl magas az oldalsávod, igazítsd a már megírt bejegyzésekhez az ideális magasságát.

 

Mit csinálj, hogy tényleg jó legyen weboldalad összképe?!

 

Még mielőtt nekiállnál a pluginek kialakításához, fogj papírt és tollat, majd pedig kezdj el barangolni az interneten, és gyűjts remek ötleteket! - minden alkotónak kell egy kis ihlet :)

Ne feledd, nem kell egyszerre elkészíteni az egészet, és ha kell később is módosíthatod - ez a PW CMS rendszer egyik nagy előnye!

 

A következő részben kialakítjuk weboldalunk megjelenését, amit itt olvashatsz el!

Kósi János webdeveloper
Kósi János

A weboldal készítés nem csak a munkám, a hobbim is. Az aktuális webes trendeket követve mindig azon gondolkozom, hogy lehetne belőlük hasznot csinálni.
Hogy ügyfeleimnek ne csak egy weboldalt, hanem működő rendszert biztosítsak, egyre többet foglalkozok online marketinggel is - meg kell hogy mondjam, már a hobbijaim között sorolom

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
Belépés más szolgáltatásokban élő regisztrációval
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési Tájékoztatóértem