Így készítsd el saját weboldalad - a főoldal

2015. augusztus 19., szerdaPW CMS - honlapod szerkesztése

Sokak számára talán saját weboldaluk főoldalát elkészíteni a legnagyobb kihívás. Mikor elkezdjük saját weboldalunk tervezését, már van egy elképzelés a fejünkben, hogy milyen legyen a megjelenése, milyen anyagokat lenne jó feltölteni... de hogy abból a rengeteg információból, amit meg szeretnénk osztani látogatóinkkal, mi kerüljön a főoldalra, és főleg hogyan, az már egy sokkal nehezebb kérdés. De nem megválaszolhatatlan!

Cikksorozatunk legelső bejegyzésében azzal kezdtünk, hogy összefoglaltuk weboldalunk kitűzött célját, és összeszedtük a hozzá szükséges tartalmak listáját, melyeket rangsoroltunk is. Ha lemaradtál volna róla, akkor ide kattintva bepótolhatod!

 

Hogy mitől lesz jó a főoldalad, az egy sokkal nagyobb lélegzetvőtelű téma, mint amit egy bejegyzésben ki lehet tárgyalni. Másrészt, mivel ez a cikksorozat arról szól, hogy készítsd el weboldalad a PW CMS rendszert használva, ezért ebben a kérdésben most nem is merítkezünk meg jobban, hanem helyette felvázoljuk, milyen lehetőségeket érdemes kihasználni a PW CMS-ben.

 

Először foglaljuk össze, miről kell szólni a főoldalnak

Nagyon egyszerű, a főoldal nem más, mint egy tömörített kivonata a weboldaladnak.

Azaz akkor milyen tartalommal kell feltölteni?! Amiket a cikksorozat első részében, a tervezéskor feljegyeztünk, és azok közül is első sorban amelyeket kiemeltünk.

 

Ránézünk a lapunkra, és már meg is van, mit kell feltüntetni a főoldalon! Már csak az a kérdés, hogy hogyan tegyük...


Fogjunk hozzá!

Ismét érdemes az adminisztrációs felületen megnézni a Pluginek listáját (és leszűkíteni az oldalba ágyazhatóakra), ez is sokat segíthet a koncepció kialakításában.

Leggyakrabban a főoldalt egy Slider-rel (magyarul Diavetítésnek ismerheted) szokás kezdeni. Nem feltétlenül kell nekünk is így eljárnunk, de ha szeretnénk, akkor 2 Slider is a rendelkezésünkre áll:

  • sima Slider - egy háttérképből áll, melyhez opcionálisan adhatunk feliratot is
  • LayerSlider - egy háttérkép alapra rétegeket hozhatunk létre, melyeket animálhatunk (ilyet láthatsz jelen weboldal, a Pillangó Weboldal főoldalán is)

Az elsőt nagyon könnyű elkészíteni, csak egy jó képre van szükségünk, és kész is.
A LayerSlider valamivel nagyobb kihívás, nem árt ha legalább egy alap szinten elbírunk a Photoshoppal vagy valamilyen hasonló tudású képszerkesztő programmal - épp ezért ügyfeleink részére vállaljuk LayerSlider készítését, keresd ügyfélszolgálatunkat!

 

Mivel mi nem vagyunk a köntörfalazás hívei, sőt a látogatók sem szeretnek túl sok időt eltölteni azzal, hogy rájöjjenek, pontosan mit remélhetnek a weboldaladtól, ezért érdemes minél feljebb elhelyezni egy pár soros bekezdést, amiben ezt tisztázod.

Ráadásul így már eleget is tettél annak az elméletnek is, hogy a látogató 3mp alatt meg akarja tudni, hogy jó helyen jár-e - ellenben "nem fecsérli" tovább az idejét, és elmegy.

Ha nem szeretnél Slider-t használni, az is remek megoldás, ha ezt a bevezető szöveget egy kép elé helyezed el - ehhez használd a Színező eszközt.

 

A lényeg, hogy a főoldal első szakaszában tudatosítsd a látogatóban, hogy mivel foglalkozol, és ha le nem is nyűgözöd, azért egy picit "varázsold el" - ezt egy jó képpel a legkönnyebb elérni.

 

Ha ez megvan, jöhet egy kis önajnározás

 

Megfigyelted már, hogy a legjobb céges weboldalak főoldalának 2. szekciója mindig a szolgáltatások felsorolásával vagy A Szolgáltatás pozitívumainak felsorolásáról szól?!

Te se tégy másképp! Gondold át, hány szolgáltatást szeretnél feltüntetni / és vagy a szolgáltatásodnak hány pozitív tulajdonságára szeretnéd felhívni a figyelmet, és ezeket oszd el úgy hasábokra, hogy azok 1-2 sorban elférjenek.

Ismét nem egy túl bonyolult dolog következik, ha szeretnél tegyél a hasáb tetejébe egy ikont vagy egy képet, majd jöhet egy cím, és a leírás (szöveg) - csak úgy mint ahogy a Pillangó Weboldalon is láthatod.

Sőt, nyugodtan használhatsz animációkat is! - ne vidd túlzásba, de a hasábokat nyugodtan animáld!

 

És jöhet a befejezés

 

Figyelj rá, hogy ne legyen túl hosszú a főoldalad, mert senki sem fog letekerni az aljáig.

Egy étterem, szálloda... honlapján érdemes egy térképet elhelyezni, azaz készíteni egy "Itt találsz Minket", vagy "Keress Minket" szekciót is.

Hogy látogatódnak legyen mire kattintani (ha már egyszer ilyen sokat legörgetett), a Bejegyzéslista Plugin segítségével tedd ki az utolsó 5 bejegyzést.

 

És mitől lesz könnyen áttekinthető?!

 

Határold el egymástól a részeket! Használj bátran köztük távolságot, a fontosabb részeknek adj megkülönböztetett háttér,- és betűszínt. A fontosabb bekezdéseknél használj nagyobb betűméretet, és ne felejtsd el a szekciók címeit "Alcím 1"-nek jelölni a szövegszerkesztőben, hogy a keresőrobotok is jobban értelmezhessék a szövegezést (ez olyan SEO dolog).

 

El is készült a weboldalunk!

 

Igen, végre kész! Elkészült a csoda! De még mielőtt pezsgőt bontanál, és felkeresnél Minket, hogy közzétehetjük a weboldalt (eredetileg zárolva van a látogatói felület, hogy az érdeklődők ne lássák az elmúlt napok folyamatait), először ellenőrizd át az egészet még egyszer.

Sőt, kérd ki kívülállók véleményét is! - ekkor szokott kiderülni, hogy a weboldal bizonyos részeit csak Te érted egyedül. 

 

Ha ez is megvan, akkor viszont hozhatod a pezsgőt, kezdődhet az ünneplés!

 

Miután elméletben már elkészítettük weboldalad, nézd meg élőben is Demo oldalainkon!

Kósi János webdeveloper
Kósi János

A weboldal készítés nem csak a munkám, a hobbim is. Az aktuális webes trendeket követve mindig azon gondolkozom, hogy lehetne belőlük hasznot csinálni.
Hogy ügyfeleimnek ne csak egy weboldalt, hanem működő rendszert biztosítsak, egyre többet foglalkozok online marketinggel is - meg kell hogy mondjam, már a hobbijaim között sorolom

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
Belépés más szolgáltatásokban élő regisztrációval
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem