Így készíts ütős képeket weboldaladra

2016. május 24., keddPW CMS - honlapod szerkesztése

A jó kép többet mond ezer szónál, tartja a mondás. Elengedhetetlen, hogy weboldaladra csak jó képeket tölts fel. Természetesen a legegyszerűbb, ha profi fotóst fogadsz, de erre nincs mindig lehetőséged, és nincs is mindig szükséged. Csak fogadd meg ezt a pár tanácsot, és nem kell többet szégyenkezned a fényképek miatt!

Webdizájnhoz csak profi képek

Meg kell különböztetnünk a képeket attól függően, hogy hova szeretnéd felhasználni. Ha weboldalad megjelenésében játszanak szerepet, például a főoldalra készítesz egy SlideShow-t, vagy a weboldalad háttereként szeretnéd használni, elengedhetetlen a profi fényképész.

Némi szerencsével találhatsz remek hobbifotóst is, de egy olyan fontos képet, amin például az éttermed bejárata látható, és a weboldalad dizájnjában is előkelő helyet fog kapni, semmiféleképp sem bagatellizálod el.

Kúria Borétterem

A Kúria Borétterem nemrég elkészült weboldalának egyik fő meghatározó arculati eleme az étterem bejáratáról készült fénykép.
(készítette: Zsolnai Gergely)

Érdemes megtekinteni a Kúria Borétterem weboldalát, hogy lásd, milyen harmonikusan illeszkedik egymáshoz a weboldal dizájnja, és a bejáratról készült kép.

 

Weboldalad képei, amikor nem kell profi fotós

Mikor elkészül egy új munkád, és szeretnéd feltölteni weboldaladra is referenciáidat bővítve, vagy követőiddel egy új bejegyzésben (cikkben) szeretnéd megosztani, nem szükséges profi fotóst fogadnod.

Minden "szösszenetnél" szakembert hívni, hogy lőjön pár képet az eredményről nemcsak hogy drága, de elég macerás is lenne. Állandóan egyeztetni vele, melyik pillanatba essen be a munkahelyedre lőni egy fotót az épp megsült egész báránycombról, a fodrászszékéből épp felálló menyasszony frizurájáról.

Ezenfelül azon is érdemes elgondolkodni, ha Te magad készíted a fényképeket, biztos nem lesznek "mesterkéltek". Manapság egyre nehezebb meggyőzni a látogatókat, hogy azt fogják kapni amit látnak - már ők is hallottak a Photoshop-ról és a hasonló rajzoló képmanipuláló programokról...

Jöjjön az a pár egyszerű trükk, amire figyelned kell a képek elkészítése közben:

 

Ne munkafolyamatról, hanem a kész munkáról készíts képet

Azaz ne azt fényképezd le, hogy festitek ki a munkásaiddal a szobát, hanem arról milyen precízen letakartátok a bútorokat és a padlót.

Ne arról, ahogy szelik a szakácsok a hagymát a holnapi ebédre felszolgált malac pácához, hanem készíts egy szexi képet a bepácolt malacról.

 

Mindig legyen tiszta, rendezett a környezet

Ha készítesz egy képet az elkészült ételről, takarítsd le előtte az asztalt! Ne legyen koszos, ne legyen a képen egy megbontott fél margarin ... mert a látogató úgy fogja elképzelni a konyhádat, amit azon a képen lát.

Ha a munkaterület piszkos, rendetlen, akkor az egész munkahelyed koszos és rendetlen lesz a látogató szemében!

 

Beszédes képet készíts

Ha el kell magyaráznod, mit látni a képen, akkor ez nem jó kép. Olyan fotókat készíts weboldaladra, aminek a tárgya egyértelmű, nem kíván magyarázatot.

 

Ne legyenek felesleges elemek a képen

Próbálj olyan képeket készíteni, amin pontosan csak az van, és csak annyi, amit mutatni szeretnél.

Azaz ne legyen a háttérben egy ottfelejtett bicikli, valami munkaeszköz, vagy épp a szomszéd néni miközben az ablakát pucolja.

Az ilyen elemek csak elvonják a figyelmet a fénykép tárgyáról. Inkább légy türelmes, várj egy picit még elmennek az emberek, vagy keress másik szöget a fotózáshoz.

Nem kell dátum

Mielőtt fényképeznél, kapcsold ki az automata dátumozás funkciót a kamerádon!

Nem egy lehetetlen feladat lőni egy pár jó képet, amit aztán feltölthetsz a weboldaladra. Csak fogadd meg ezt a pár tanácsot, és légy egy picit türelmes magadhoz, össze fog jönni Neked is!

Kósi János webdeveloper
Kósi János

A weboldal készítés nem csak a munkám, a hobbim is. Az aktuális webes trendeket követve mindig azon gondolkozom, hogy lehetne belőlük hasznot csinálni.
Hogy ügyfeleimnek ne csak egy weboldalt, hanem működő rendszert biztosítsak, egyre többet foglalkozok online marketinggel is - meg kell hogy mondjam, már a hobbijaim között sorolom

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
Belépés más szolgáltatásokban élő regisztrációval
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem