Így használd a videók automata lejátszását a weboldaladon

2016. január 14., csütörtökPW CMS - honlapod szerkesztése

Van egy jó promo videód, vagy egy vásárlói véleményt szeretnél kirakni honlapod oldalsávjába? Úgy gondolod, senki sem fogja elindítani? Jól gondolod! Ezért találták ki a videók automata lejátszását. Persze előnyök és hátrányok, de van egy jó hírem, van megoldás a problémákra!

Azt most nem kezdem el ecsetelni, hogy milyen előnyökkel jár, milyen figyelemfelkeltő tud lenni egy magától lejátszódó videó a weboldaladon. Ehelyett inkább azt a 4 fontos szempontot nézzük át, amire figyelned kell, hogy ne az ellentétes hatást érd el, mint amit szerettél volna.

 

1, ne kelljen rajta állandóan átgörgetni

Ez inkább az weboldaladon történő öntömjénezéshez tartozik, de ez esetben is fontos, hogy ne legyél túl nyomulós. Tudom, hogy azért fizettél a videóért, hogy a látogatóid lássák, és azt is jól tudom, hogy egy rövidfilm nem épp a legolcsóbb reklámanyag, de akkor is tedd inkább az oldalsávba, vagy a felugró ablakba.
A figyelemfelkeltést majd elintézi helyetted az automata lejátszás!

(tipp: ez esetben a felugró ablakot ne animáld, merthogy
animáció+videó betöltődése = túl sok idő - a látogatók nem a türelmükről híresek ;)

 

2, akkor induljon el a videó lejátszása, amikor a látogató látja is

Nincs is idegesítőbb annál, amikor megnyitsz egy weboldalt, és valami vagy valaki elkezd zajongani. A laptopok és tabletek korában a "kényelmes" beépített hangszórók hirtelen kényelmetlenné válnak, sőt idegesítővé a weboldaladdal együtt.

 

3, természetesen álljon le, ha a videó kikerül a látómezőből (azaz túlpörget rajta)

Igen, tudom hogy nem azért készíttettél promo videót, hogy "sose" játszódjon le, de azzal nem leszel előrébb, ha felbosszantod a látogatót, és meglép a honlapodról.

Mi itt egy olyan aprócska kis trükköt vettettünk be, hogy átpörgetéskor is elkezd lejátszódni a videó első 3mp-e. Pontosabban túlgörgetés után 3mp-el állítja le a rendszer a videót. Természetesen ez függ a látogató eszközének gyorsaságától, és a sávszélességtől, de a legtöbb esetben ez elég lehet egy kis "tolakodásmentes" figyelemfelkeltésre.

 

4, ne játszódjon le állandóan

Ha egy felugró ablak tartalmába ágyazzuk be a videót, akkor egyértelmű hogy a felugró ablakon fog múlni a lejátszások száma. Természetesen az se jelenjen meg állandóan, korlátozzuk le, hogy egy látogató hányszor, vagy miképp láthatja - itt írtunk róla bővebben.

Ellenben ha az oldalsávba helyezzük el a videót, korlátozzuk le a maximális lejátszások számát. Ha a 2-3 oldal megnyitása után sem érdekli a videó, nincs értelme tovább erőltetni - ha csak nem a látogató felidegesítésére hajtunk :)

 

A játék kedvéért egy automatán lejátszódó videó, ami csak egyszer indítja el önmagát.

 

Költői kérdés: Te hány további bejegyzést olvasnál el, ha ez a videó az oldalsávba lett volna elhelyezve, és minden egyes oldalbetöltődés után elindulna magától?!

Mik is voltak a legpörgősebb fórumtémák, miután a Facebook bevezette a videók automata lejátszását?!
"Hogy lehet kikapcsolni a Facebook-on az automata videó lejátszását?"

Kósi János webdeveloper
Kósi János

A weboldal készítés nem csak a munkám, a hobbim is. Az aktuális webes trendeket követve mindig azon gondolkozom, hogy lehetne belőlük hasznot csinálni.
Hogy ügyfeleimnek ne csak egy weboldalt, hanem működő rendszert biztosítsak, egyre többet foglalkozok online marketinggel is - meg kell hogy mondjam, már a hobbijaim között sorolom

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
Belépés más szolgáltatásokban élő regisztrációval
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési Tájékoztatóértem