3 egyszerű trükk, hogy látogatóid kitöltsék weboldaladon az űrlapokat

2016. október 11., keddPW CMS - honlapod szerkesztése

Nem is olyan nehéz elérni, hogy látogatóid ne csak böngésszék weboldaladat, hanem ki is töltsék a megrendelő űrlapot. Ehhez 2 egyszerű trükköt kell csak alkalmaznod, és plusz egyet, amit viszont a weboldaladnak kell tudnia.

Látogatót szerezni egy weboldalra nem könnyű feladat. Rengeteg idő, és pénz. Elérni azt, hogy a látogató azt csinálja amit Te szeretnél, na az ... az még több idő, és még több pénz.

Ezért nagyon fontos odafigyelni az űrlapokra. Legyen az regisztráció, vagy egy termék vagy szolgáltatás megrendelése, el kell érni, hogy a látogatókban ne ébresszen ellenszenvet.

1. trükk - minimális személyes adatok

Az első, és legfontosabb, ne keltse azt az érzetet az űrlap, hogy „még a bugyijába is be akarunk nézni”. Sajnos ezt még egy látszólag indokolatlanul bekért telefonszám vagy lakcím is kiválthatja.

Tényleg csak annyi személyes adatra kérdezzünk rá, amik feltétlenül szükségesek az adminisztrációhoz.

Jó lenne megtudni egyéb, számunkra hasznos információkat is, mint például a "Hogy talált ránk?" kérdés, amivel a hirdetési helyeink hatékonyságát tudnánk ellenőrizni, de ha túl hosszú már eleve az űrlap, akkor inkább hagyjuk ki ezeket a kérdéseket.

2. trükk - nyugtassuk meg

Ha a visszajelzések alapján a látogatók nem értik, hogy miért kell ennyi adatot megadniuk, nyugodtan közöljük velük az űrlap alatt, vagy felett.

Például, ha az érdeklődőkkel beszélgetve kiderül, hogy nem értették, miért kell a telefonszámukat is megadni, nyugodtan tegyük közzé az űrlapban, vagy annak környékén, hogy ezekre a kérdésekre miért van szükség, mire fogjuk az adatokat használni. Természetesen azt is megjegyezhetjük, hogy nem fogjuk őket telefonon zaklatni.

3. trükk - captcha kód

Igen, az a fránya captcha, azaz ellenőrző kód, hogy bebizonyítsuk, nem vagyunk robotok. Na ez az, ami a látogatók java részét azonnal meghátrálásra készteti!

De ebben is vannak szintek:

Ez a típus aránylag olvasható, de nem is véd ki minden robotot. - tapasztalat :(

 

Ez az ellenőrzőkód több mint valószínű 100%-ig hatékony a spam robotokkal szemben ... és a látogatókkal szemben is :D
nincs ember, aki ezt elsőre ki tudja találni.

 

És van az a bizonyos Google reCaptcha, amit mostanában egyre több weboldal használ. Hogy mennyire hatékonyan védi ki a spam robotokat? Valószínű elég hatékonyan, mert néha még én is csak vért izzadva megyek át a "vizsgán".

Ha Te is olyan szerencsés vagy mint én, akkor kb. minden második esetben egy 2 részes vizsgával kerülsz szembe - igen, nekem a fentebbi kép pipára váltó animációja csak minden 2. esetben sikerül.

Ellenben jön a vizsga:

Először is nem árt ha tud egy pár szót az ember angolul - ami a magyar 50-60 éves korosztályra nem kifejezetten érvényes.

A második, tényleg nehéz rész, 2x2 cm-es képekről kideríteni melyiken látható kirakat ... vagy jármű ... vagy ... mindegy is, az biztos, hogy még akkor is jojózni fog a szemed, ha egyébként nincs semmi baj sem a látásoddal.

Ez sem a legjobb. Mint ahogy azokat a megoldásokat sem tartom túl szerencsésnek, hogy 1+1= azaz írd be a végeredményt, vagy mi Magyarország fővárosa ... már eleve az baj, hogy "feleslegesen" növelik a kitöltendő mezőket.

De mi a legjobb megoldás?!

Nincs ellenőrzőkód!

Az elmúlt 1 évben elvégzett több kisebb frissítéssel végre elértük, hogy ki is vettük a PW CMS tartalomkezelő rendszerünkből az ellenőrző kódot. Több védelmi funkciót is belefejlesztettünk az űrlapkezelő modulunkba, így már egyáltalán nincs rá szükség!

 

Összegezve:

Legyen rövid, könnyen áttekinthető az űrlap, és legyen egyértelmű a látogató számára, hogy a kitöltendő személyes adatok megadása miért is szükséges.

És használj olyan weboldalt, ami ellenőrzőkód nélkül is kiszűri a spam robotokat. Ne riassz el egy megrendelőt sem a captcha miatt!

Kósi János webdeveloper
Kósi János

A weboldal készítés nem csak a munkám, a hobbim is. Az aktuális webes trendeket követve mindig azon gondolkozom, hogy lehetne belőlük hasznot csinálni.
Hogy ügyfeleimnek ne csak egy weboldalt, hanem működő rendszert biztosítsak, egyre többet foglalkozok online marketinggel is - meg kell hogy mondjam, már a hobbijaim között sorolom

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
PW CMS 1.5 · Adatkezelési szabályzat · Visszajelzés küldése
A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem