Mit kell tudnia céged weboldalának?

2015. október 07., szerdaA WEB világa

Nap mint nap jelennek meg az interneten újabb céges weboldalak. Némelyiknél nem spóroltak a ráfordított költségekkel, de soknál jól látható, hogy még a dizájnnál is megelégedtek egy ósdi, ingyenesen elérhető megoldással. Egyben viszont a legtöbb oldal megegyezik. Nem rendelkeznek azokkal az alapvető funkciókkal, melyek lehetővé tennék a weboldal valódi használatát. Nézzük, mi kell céged weboldalához!

Egy cég weboldalát elkészíteni nem egy bonyolult folyamat. Azt is mondhatnám, hogy 1 nap alatt össze lehet rakni, de ezt nem mondom. Miért nem?!

Mert csak kevés cégvezető van azzal tisztában, hogy mit kell tudni a weboldalának. Legtöbbször a két szélsőséggel lehet találkozni,

1. aki túlbonyolítja a dolgokat, mert egy világmegváltó weboldalt akar létrehozni
eredménye (enyhén lesarkítva): egy soha el nem készülő szupermű, de legalább elmondható róla, hogy jó drága volt

2. a cél nélküli megrendelő, akinek kell egy weboldal... mert kell... de a legjobb lenne ingyen
eredménye: egy weboldalnak nevezhető ... nade a lényeg hogy ez is van!

Akkor fussunk neki annak az elméletnek, amivel 1 nap alatt letudod céged weboldalát!

(Tudom, hogy most az motoszkál a fejedben, hogy vajon ez is egy olyan "Profitot termelő weboldal" lesz, mint a reklámokban?! nyugi, IGEN)

 

Tudd feltölteni céged logóját

Isten ments, hogy én most elvegyem a webdizájnerek munkáját, de ha fel tudod tölteni weboldaladra a logódat, és a weboldal színeit a logód színeihez tudod igazítani, már meg is kaptad weboldalad tökéletes megjelenését.

Természetesen kifizethetsz pár százezret egy grafikusnak, de össze sem tudom számolni, hogy hányszor szaladtam már falnak, az így kapott webdizájnok miatt. Nem, nem azért mert "csúnya" volt, hanem azért mert átgondolatlan!

 

Hozhass létre oldalakat

Különösebben nem is kell részleteznem, milyen fontos, hogy tudd szerkeszteni a főoldalt, a kapcsolati oldalt, és természetesen tudj létrehozni további oldalakat, ahol a céged, illetve szolgáltatásaidat mutathatod be.

 

Kezelhesd az űrlapokat

Nagyon fontos, hogy ne csak egy előre elkészített Kapcsolati űrlappal rendelkezzél. Pontosan olyan űrlapokat tudj létrehozni, amilyenre szükséged van az adott szolgáltatás megrendeléséhez, vagy épp árajánlat kéréshez. Természetesen az is fontos, hogy az űrlapokat oda tehesd, ahová akarod. Tehát az ajánlatkérő űrlapot közvetlenül az adott szolgáltatást bemutató oldalba tudd beilleszteni.

(Ennek fontosságától most megkíméllek, de a későbbiekben majd az "Űrlapok jelentőségéről" is fogunk beszélgetni!)

 

Legyen többnyelvű

Elengedhetetlen, hogy egy étterem vagy szálloda weboldala elérhető legyen német és angol nyelven is. De még egy autószerviznek sem árt, ha weboldala főbb pontjai, mint a főoldal, kapcsolati oldal és a navigáció több nyelven is elérhető, hiszen a németek autói is lerobbannak néha!

 

Tudj megosztani tartalmakat

Most direkt nem az írtam, hogy tudj blogolni, mert az azt jelentené, hogy egy cikkíró kisiparost szeretnék belőled faragni. De ez nem így van! Ugyan ez a leghatásosabb módja, hogy népszerűsítsd weboldalad, és természetesen ezáltal cégedet is, azért ez nem jelenti azt, "ha nem akarsz bejegyzéseket írni, akkor ne is akarj weboldalt". Ez egy lehetőség, vagy élsz vele, vagy nem.

Az viszont mindenféleképp nagyon fontos (ahogy már sokszor felhívtam rá a figyelmed, ha rendszeresen követed blogom), hogy ne a Facebook-on éld céged életét! Ha már egyszer van egy weboldalad, akkor igen is ott tedd közzé az ügyfeleidet érintő, cégeddel kapcsolatos eseményeket, és ne a Facebook népszerűségét növeld. Egyrészt senki sem fog külön megdicsérni érte, másrészt pedig a Facebook nélküled is elég népszerű, elsősorban foglalkozz inkább a saját weboldalad népszerűsítésével.

Mire gondolok "tartalmak" alatt?!

Lesz egy rendezvény, ahol céged is képviseli magát?! Tedd közzé weboldaladon, hogy hol és mikor lesztek megtalálhatóak. Plusz pont, ha egy térképet is beraksz a bejegyzésbe.

Lezajlott a rendezvény?! Elkészült egy munkátok?! Készültek képek a céges szilveszteri buliról, amit (természetesen hosszas válogatás után) meg szeretnél osztani weboldalad "követőivel"?!

Ezeket a tartalmakat ugyan úgy tudd megosztani weboldaladon, mintha a Facebook-on tennéd! - igen, ugyanis a legtöbb weboldal tulajdonos azért a fb-n éli az életét, mert az aranyáron vásárolt weboldala nem képes olyan alapvető funkciókra mint videó vagy épp galéria megosztása...

 

Az egész weboldalt szerkeszthesd

Erről is már többször beszéltünk, több szempontból is megvizsgáltuk, de összegezve, weboldalad bármely részét meg tudd változtatni, mind a főmenü menüpontjait, mind az oldalsáv vagy épp lábléc tartalmát.

Ezt semmiféleképp sem szabad félvárról venned! Nagyon fontos, hogy amikor szükséged lesz egy reklámra az oldalsávba, vagy módosítanod kell a telefonszámot a láblécben, meg tudd tenni!

 

Tudja kezelni céges levelezésed

Egy méltatlanul elfeledett rész, hogyha már úgyis van domain neved (pillango-weboldal.hu), akkor legyen hozzá céges postafiókod is. Senki sem fogja komolyan venni céged egy freemail-es email címmel!

Természetesen Te tudd kezelni ezeket a postafiókokat is, létrehozni, törölni, és legyen egy felület, ahol a leveleidet ellenőrizheted, vagy épp írhatsz újakat.

 

Ha sikerül egy olyan rendszert találnod, ami ezeket a funkciókat biztosítja számodra, már nyert ügyed van! Nemcsak hogy akár 1 nap alatt össze is tudod rakni weboldalad, de a karbantartásával (módosítás, tartalom közzététel) sem lesz különösebb problémád, így Neked tényleg csak a marketinggel kell foglalkoznod, nem a hozzá használt eszközzel, azaz a weboldaladdal.

Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy igen, ez egy profitot termelő weboldal, hiszen ha az említett lehetőségek rendelkezésedre állnak, akkor már meg fogod tudni valósítani a sikeres marketinghez szükséges lépéseket!

 

Még mielőtt arra gondolnál, milyen szépen leírtuk az általunk forgalmazott bérelhető weboldal funkcióit, kérlek fordítsd meg a gondolatmenetet. Az imént azt az "elméletet" írtuk le, ami alapján a bérelhető weboldal rendszert (a PW CMS-t) kifejlesztettük számodra!

Kósi János webdeveloper
Kósi János

A weboldal készítés nem csak a munkám, a hobbim is. Az aktuális webes trendeket követve mindig azon gondolkozom, hogy lehetne belőlük hasznot csinálni.
Hogy ügyfeleimnek ne csak egy weboldalt, hanem működő rendszert biztosítsak, egyre többet foglalkozok online marketinggel is - meg kell hogy mondjam, már a hobbijaim között sorolom

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
Belépés más szolgáltatásokban élő regisztrációval
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési Tájékoztatóértem