Lopják a webshop-omból a termékleírásokat! Mit tegyek?

2017. március 07., keddA WEB világa

Nincs is annál bosszantóbb, mikor azt vesszük észre, hogy a webshopunkba feltöltött termékek leírásait, amik megírásával mi órákat töltöttünk, hogy tényleg tökéletesek és egyediek legyenek, a konkurenciánk másolja.

Egy Facebook csoportban került elő a kérdés, hogy a webshop termékeihez egyedi termékleírásokat lopja a konkurencia.

Mivel katalógus modulunk már most is van, és gőzerővel dolgozunk a hamarosan megjelenő PW CMS Webshop modulján is, így aktuálisnak találjuk, hogy foglalkozzunk a termékleírások lopásával.

Sziasztok
kis segitsegert fordulnek hozzatok. Van nekem egy webshopom, amibe faradsagos ketkezi munkaval feltoltogetek egy csomo termeket, kategorizalom oket stb.
Amit tudok kepeket - foleg a sajat keszitesueket - levizjelezem, a weboldalon fel van tuntetve, hogy a weboldalon talalhato tartalom felhasznalasa csak az engedelyemmel.
Mit ad isten az egyik konkurrenciam 2 hete elkezdte lemasolni a teljes tartalmat. Minden kategoriat 1:1-ben, termekeket 1:1-ben, tobb 100 termeket, termek leiras Copy+Paste. Egyedul a kepeket nem tudta leszedni, mert azok jo resze vizjelezve volt, de helyette felrakott netrol leszedett mas altal vizjelezett fotokat.
Kerdesem, hogy mit tudok tenni azon kivul, hogy irok neki, hogy ez nem kene?
a jogi ut erdekelne leginkabb.

Tette fel a kérdést Horváth Géza egy Facebook csoportban.

Először is had jegyezzem meg, öröm látni olyan webshop tulajdonost, aki rászánja az időt a termékek képeire, leírásaira, nem csak "odadob valamit, amit talál valahol"!

Ezúton is elismerő hátba veregetés Gézának!

Joggal bosszantó, amikor a termékleírásaink a konkurencia weboldaláról kacsintanak vissza ránk.
De a hosszadalmas és döcögős jogi út helyett, inkább légy kreatív!

Mit tehetünk a termékleírás ellopása ellen?

a kulcsszó: ön-promó

 • ha egy bejegyzésedben megemlítetted az adott terméket, ne légy rest belefogalmazni a termékleírásba sem - természetesen linkeld is be
 • fogalmazz bele csak a Te webshopodban található kedvezményeket, lehetőségeket (legyen az általános, vagy csak erre a termékre vonatkozó)
 • ugyan a webshopok többsége (mint a PW CMS Webshopja is) automatikusan ajánl kapcsolódó termékeket, attól függetlenül a leírásba is beletehetsz párat
 • sőt, pl. van egy terméked amit szerelni kell, akkor miért ne hívnád fel a látogató figyelmét 1-2 termékre a webshopodból, amivel könnyen tudja szerelni, vagy rögzíteni; azaz egy polchoz ajánlj csavart, tiplit, csavarhúzót, ... fúrót - linkeld is be a termékeket, ne akadályozd a további vásárlást!
 • természetesen a leírásba (ha van) megemlítheted a látogatónak a termék jobb minőségű "prémium", illetve a "gazdaságosabb" (olcsóbb) változatát is - ezt is szigorúan linkelve, erősen marketingezve; nem olcsóbb és drágább, hanem prémium és gazdaságosabb szavak használatával
 • ... stb.

Jó. de mi fog történni ha így jársz el?!

Hamarosan rá fog jönni a konkurenciád, hogy több időbe telik Tőled lelopni a leírásokat, és azokból a promóidat kiszedni, átfogalmazni, mint végre nekiállni dolgozni; vagy máshonnan lopni.

 - oké, oké, de a látogatók?! ők hogy fognak reagálni?

 • színes, érdekes termékleírások, amiket végre van értelme elolvasni
 • még több infó a termékről
 • még több belső link, kapcsolódó tartalom 1 kattintásnyira = könnyebb eligazodás a webshopodban
 • termékek, tartalmak közti kapcsolatok kiemelése, megemlítése
 • ... stb.

Egyértelmű, hogy a téma legjobb szakértőjének fogják találni/látni webshopodat, úgyhogy holnap is Tőled fognak vásárolni!

 

Te pedig elkezdesz reménykedni, hogy a termékeid leírását automatizált robottal lopják le, mert így a konkurenciád weboldala a Te promós szövegeiddel lesz tele, a weboldaladra mutató linkekkel! :D

persze amíg észre nem veszik, de ilyen hozzáállással lehet, hogy napokba fog nekik telleni

 

(a posztoló nevét kérésére megváltoztattuk)

Kósi János webdeveloper
Kósi János

A weboldal készítés nem csak a munkám, a hobbim is. Az aktuális webes trendeket követve mindig azon gondolkozom, hogy lehetne belőlük hasznot csinálni.
Hogy ügyfeleimnek ne csak egy weboldalt, hanem működő rendszert biztosítsak, egyre többet foglalkozok online marketinggel is - meg kell hogy mondjam, már a hobbijaim között sorolom

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
Belépés más szolgáltatásokban élő regisztrációval
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem