Linképítés egyszerűen, hogy Neked is sikerüljön előre törni a Google keresőben!

2015. december 14., hétfőA WEB világa

Sokszor találkozhatsz a linképítés fogalmával, amikor arra próbálsz ötleteket keresni, hogyan szerezz előkelőbb helyet a Google keresőjében. Sajnos gyakori, hogy a SEO, azaz Kereső Optimalizálással foglalkozó szakemberek csak ködösítenek blogjaikban, hogy megvedd a könyvüket. Most én megkíméllek attól, hogy újabb ezreseket költs el, úgyhogy összefoglalom tömören és érthetően a linképítés lényegét.

A linképítés azon kevés dolgok egyike, ami még a mai napig megmaradt a "modern" SEO eszközök tárházában. (Imádom ezt a modern SEO kifejezést, ha valami már a múlté, aggas rá egy hangzatos jelzőt, és add el újra :) - a bejegyzés végére meg fogod érteni, miért írtam le ezt a mondatot!)

Mint azt már valószínű Te is jól tudod, a Google a weboldalakat osztályozza. Minél több pontot kap egy weboldal, annál jobb helyen jeleníti meg a keresési találatok között az adott kulcsszóra.

De hogy jön ide a linképítés?!

Úgy, hogy az adott weboldalra mutató linkeket is figyelembe veszi a weboldal besorolásához, ami abból az egyszerű gondolatból fakad, hogy ha ilyen sok helyen megemlítik ezt a webhelyet, akkor ez egy valóban érdekes, hasznos weboldal lehet.

Egyszerűen, minél több link mutat egy weboldalra, a Google annál értékesebbnek ítéli meg.

Egyébként ez az az "elmélet", amivel a kezdetekkor a Google egycsapásra leelőzte versenytársait, és világvezető keresővé nőtte ki magát!

 

Mielőtt fejvesztve elkezdenél linkeket szórni a világhálóra, olvass tovább, mert ez még ennél is egyszerűbb!

 

De először egy kis sztori, a Google és a SEO szakemberek harcáról

Természetesen mindig is a fő cél az első hely megszerzése volt. Így létrejöttek a Linktár oldalak -gyakorlatilag tömegével-, ahol el lehetett helyezni weboldalra mutató linkeket. És lám, pár nap alatt 50-70 link mutatott az újonnan indult weboldalra. Így könnyen és gyorsan előre lehetett kerülni a találati listákban.

Ez azt eredményezte, hogy sok, rettentő rossz tartalommal bíró weboldalak száguldottak a keresési találatok első helyére. Így természetesen a Google felhasználói (azaz Te és én), nem a leginkább releváns, hanem a leginkább "SEO-zott" találatokkal szembesültünk volna, ha nem történnek finomítások a keresőmotorokban.

Tehát a Google elkezdte büntetni azokat a weboldalakat, amik a Linktárak segítségével küzdötték fel magukat, és egyre inkább elkezdte figyelembe venni a linkek minőségét is. Már nem csak a linkek mennyisége, számít, hanem az is, hogy honnan mutat a weboldalunkra.

 

És akkor most jöjjön az a hihetetlen titka a linképítésnek, amit Te magad sem fogsz elhinni első olvasatra

A Google fő célja, hogy pénzt keressen. Pénze pedig a felhasználókból lesz. Ebből az következik,

--- figyelem, a következő sorok csak erős idegzetűeknek ajánlott ---

hogy a keresőmotorok fejlesztései mind arra irányulnak, hogy még inkább a felhasználók (azaz emberek) logikájával gondolkozzanak. Tehát, a keresőmotorok ugyan azt az oldalt próbálják meg jónak jelölni, amit egy ember is szívesen ajánlana az ismerősének.

És már megint ott vagyunk, ahol kezdtük egyszer...

Ahhoz, hogy "megfelelj" a linképítés szabályainak, követelményinek, nem kell mást tenned, mint emberi módon népszerűsítened weboldaladat az online világban - csakúgy mint a valós életben is teszed.

Beszélgess a terméked/szolgáltatásod témájával egybevágó fórumokon, blogokon a tagokkal, segíts nekik, alkoss véleményt, és természetesen ha Te erről már írtál egy remek bejegyzést, vagy úgy gondolod weboldalad egyik tartalmával még inkább segíthetnél nekik, ne légy rest megosztani velük.

A legfontosabb, ne a linképítés lebegjen a szemed előtt! Ha tolakodó vagy, és egyből linkekkel bombázod őket, joggal fog kivetni magából a közösség.

Mi lesz a következmény, ha így jársz el - azaz népszerűsíted céged a neten?!

  • annyi látogatód lesz, hogy eszedbe sem fog jutni ehhez hasonló bejegyzéseket olvasgatni
  • a Webmester eszközöket sem fogod nézegetni, hogy "hány link mutat már az weboldaladra" - picit lentebb kitérünk rá
  • már nem fogsz azzal foglalkozni, hogy hányadik helyen jössz a kiszemelt kulcsszókra a találati listákon
  • a versenytársaid előtt fogsz járni, hiszen neked nem csak egy weboldalad van, hanem egy közösséged is, akik mindig elárulják neked, mire vágynak
  • és a legjobb, nem csak látogatóid lesznek, hanem vásárlóid is!

Na jó, ha szeretnéd beékelni weboldaladat egy biztos pozícióba, akkor azért van egy pár apróság, amiket nem árt szem előtt tartani:

Sajnos a Facebookról nem gyűjti be a linkeket a Google, így az ott végzett tevékenységed nem fog meglátszódni weboldalad megítélésében. DE ez nem azt jelenti, hogy akkor az FB mehet a kukában. Igen is, ha belefutsz egy céged számára releváns csoportba, ez ne gátoljon meg a részvételben - onnan is sok embert fogsz tudni átcsalogatni.

A közösségi oldalak konkurenciát jelentenek a Google Plus-nak, így linképítés terén ezektől ne várj semmi pluszt :)

A Gyakori kérdések oldal sajnos nem jó. Csak bejelentkezett felhasználóknak jeleníti meg a linkeket, így nemcsak a Google nem fogja beolvasni, de az oldal látogatói (akik nincsenek regisztrálva) sem fognak tudni átnavigálni a weboldaladra.

Nem az a cél, hogy szétszórj 1 hét alatt 50 linket a világban - csak szépen, természetesen, ahogy egy ember csinálná.

 

Hol tudod leellenőrizni a linképítésed, illetve hogy mit lát belőle a Google?!

Hát a Google Webmesterek eszközökben, a Keresési forgalom > Az Ön webhelyére mutató linkek menüpont alatt - igen, a Google még ebben is segít Neked.
(több infó: Google Webmester eszközök)

 

Kész, ennyi az egész! Ha szépen, rendszeresen népszerűsíted weboldalad, idővel már annyian fognak rólad beszélni, hogy a "követőid" is segíteni fognak a linképítésben. Ki nem osztaná meg szívesen az általa jónak tartott weboldalak linkjeit másokkal?!

Nem szeretnél még ezzel is foglalkozni?! Szeretnéd másra bízni?!

Emlékszel még mit írtam fentebb a "modern SEO"-ról?!

Több cég és magánszemély is foglalkozik linképítéssel. Most már számodra is világos, ez már nem az a világ, amikor szórjuk össze-vissza a linkeket az éterben. Napjainkban a linképítés nem más, mint a céged online népszerűsítése.
Ha megengeded, hogy éljek egy javaslattal, inkább bízd egy kollégádra, mint egy külsősre, aki sem a vállalkozásodat nem ismeri, sem a termékedet/szolgáltatásod.

 

Egy kis segítség, hogy kezdj hozzá

Keress rá a Google keresőjében azokra a kulcsszókra, amikre szeretnél előkelő helyet elfoglalni, és csapj le az összes blogra és fórumra. Hajrá!

Kósi János webdeveloper
Kósi János

A weboldal készítés nem csak a munkám, a hobbim is. Az aktuális webes trendeket követve mindig azon gondolkozom, hogy lehetne belőlük hasznot csinálni.
Hogy ügyfeleimnek ne csak egy weboldalt, hanem működő rendszert biztosítsak, egyre többet foglalkozok online marketinggel is - meg kell hogy mondjam, már a hobbijaim között sorolom

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
Belépés más szolgáltatásokban élő regisztrációval
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési Tájékoztatóértem