Linképítés egyszerűen, hogy Neked is sikerüljön előre törni a Google keresőben!

Sokszor találkozhatsz a linképítés fogalmával, amikor arra próbálsz ötleteket keresni, hogyan szerezz előkelőbb helyet a Google keresőjében. Sajnos gyakori, hogy a SEO, azaz Kereső Optimalizálással foglalkozó szakemberek csak ködösítenek blogjaikban, hogy megvedd a könyvüket. Most én megkíméllek attól, hogy újabb ezreseket költs el, úgyhogy összefoglalom tömören és érthetően a linképítés lényegét.

A linképítés azon kevés dolgok egyike, ami még a mai napig megmaradt a "modern" SEO eszközök tárházában. (Imádom ezt a modern SEO kifejezést, ha valami már a múlté, aggas rá egy hangzatos jelzőt, és add el újra :) - a bejegyzés végére meg fogod érteni, miért írtam le ezt a mondatot!)

Mint azt már valószínű Te is jól tudod, a Google a weboldalakat osztályozza. Minél több pontot kap egy weboldal, annál jobb helyen jeleníti meg a keresési találatok között az adott kulcsszóra.

De hogy jön ide a linképítés?!

Úgy, hogy az adott weboldalra mutató linkeket is figyelembe veszi a weboldal besorolásához, ami abból az egyszerű gondolatból fakad, hogy ha ilyen sok helyen megemlítik ezt a webhelyet, akkor ez egy valóban érdekes, hasznos weboldal lehet.

Egyszerűen, minél több link mutat egy weboldalra, a Google annál értékesebbnek ítéli meg.

Egyébként ez az az "elmélet", amivel a kezdetekkor a Google egycsapásra leelőzte versenytársait, és világvezető keresővé nőtte ki magát!

 

Mielőtt fejvesztve elkezdenél linkeket szórni a világhálóra, olvass tovább, mert ez még ennél is egyszerűbb!

 

De először egy kis sztori, a Google és a SEO szakemberek harcáról

Természetesen mindig is a fő cél az első hely megszerzése volt. Így létrejöttek a Linktár oldalak -gyakorlatilag tömegével-, ahol el lehetett helyezni weboldalra mutató linkeket. És lám, pár nap alatt 50-70 link mutatott az újonnan indult weboldalra. Így könnyen és gyorsan előre lehetett kerülni a találati listákban.

Ez azt eredményezte, hogy sok, rettentő rossz tartalommal bíró weboldalak száguldottak a keresési találatok első helyére. Így természetesen a Google felhasználói (azaz Te és én), nem a leginkább releváns, hanem a leginkább "SEO-zott" találatokkal szembesültünk volna, ha nem történnek finomítások a keresőmotorokban.

Tehát a Google elkezdte büntetni azokat a weboldalakat, amik a Linktárak segítségével küzdötték fel magukat, és egyre inkább elkezdte figyelembe venni a linkek minőségét is. Már nem csak a linkek mennyisége, számít, hanem az is, hogy honnan mutat a weboldalunkra.

 

És akkor most jöjjön az a hihetetlen titka a linképítésnek, amit Te magad sem fogsz elhinni első olvasatra

A Google fő célja, hogy pénzt keressen. Pénze pedig a felhasználókból lesz. Ebből az következik,

--- figyelem, a következő sorok csak erős idegzetűeknek ajánlott ---

hogy a keresőmotorok fejlesztései mind arra irányulnak, hogy még inkább a felhasználók (azaz emberek) logikájával gondolkozzanak. Tehát, a keresőmotorok ugyan azt az oldalt próbálják meg jónak jelölni, amit egy ember is szívesen ajánlana az ismerősének.

És már megint ott vagyunk, ahol kezdtük egyszer...

Ahhoz, hogy "megfelelj" a linképítés szabályainak, követelményinek, nem kell mást tenned, mint emberi módon népszerűsítened weboldaladat az online világban - csakúgy mint a valós életben is teszed.

Beszélgess a terméked/szolgáltatásod témájával egybevágó fórumokon, blogokon a tagokkal, segíts nekik, alkoss véleményt, és természetesen ha Te erről már írtál egy remek bejegyzést, vagy úgy gondolod weboldalad egyik tartalmával még inkább segíthetnél nekik, ne légy rest megosztani velük.

A legfontosabb, ne a linképítés lebegjen a szemed előtt! Ha tolakodó vagy, és egyből linkekkel bombázod őket, joggal fog kivetni magából a közösség.

Mi lesz a következmény, ha így jársz el - azaz népszerűsíted céged a neten?!

  • annyi látogatód lesz, hogy eszedbe sem fog jutni ehhez hasonló bejegyzéseket olvasgatni
  • a Webmester eszközöket sem fogod nézegetni, hogy "hány link mutat már az weboldaladra" - picit lentebb kitérünk rá
  • már nem fogsz azzal foglalkozni, hogy hányadik helyen jössz a kiszemelt kulcsszókra a találati listákon
  • a versenytársaid előtt fogsz járni, hiszen neked nem csak egy weboldalad van, hanem egy közösséged is, akik mindig elárulják neked, mire vágynak
  • és a legjobb, nem csak látogatóid lesznek, hanem vásárlóid is!

Na jó, ha szeretnéd beékelni weboldaladat egy biztos pozícióba, akkor azért van egy pár apróság, amiket nem árt szem előtt tartani:

Sajnos a Facebookról nem gyűjti be a linkeket a Google, így az ott végzett tevékenységed nem fog meglátszódni weboldalad megítélésében. DE ez nem azt jelenti, hogy akkor az FB mehet a kukában. Igen is, ha belefutsz egy céged számára releváns csoportba, ez ne gátoljon meg a részvételben - onnan is sok embert fogsz tudni átcsalogatni.

A közösségi oldalak konkurenciát jelentenek a Google Plus-nak, így linképítés terén ezektől ne várj semmi pluszt :)

A Gyakori kérdések oldal sajnos nem jó. Csak bejelentkezett felhasználóknak jeleníti meg a linkeket, így nemcsak a Google nem fogja beolvasni, de az oldal látogatói (akik nincsenek regisztrálva) sem fognak tudni átnavigálni a weboldaladra.

Nem az a cél, hogy szétszórj 1 hét alatt 50 linket a világban - csak szépen, természetesen, ahogy egy ember csinálná.

 

Hol tudod leellenőrizni a linképítésed, illetve hogy mit lát belőle a Google?!

Hát a Google Webmesterek eszközökben, a Keresési forgalom > Az Ön webhelyére mutató linkek menüpont alatt - igen, a Google még ebben is segít Neked.
(több infó: Google Webmester eszközök)

 

Kész, ennyi az egész! Ha szépen, rendszeresen népszerűsíted weboldalad, idővel már annyian fognak rólad beszélni, hogy a "követőid" is segíteni fognak a linképítésben. Ki nem osztaná meg szívesen az általa jónak tartott weboldalak linkjeit másokkal?!

Nem szeretnél még ezzel is foglalkozni?! Szeretnéd másra bízni?!

Emlékszel még mit írtam fentebb a "modern SEO"-ról?!

Több cég és magánszemély is foglalkozik linképítéssel. Most már számodra is világos, ez már nem az a világ, amikor szórjuk össze-vissza a linkeket az éterben. Napjainkban a linképítés nem más, mint a céged online népszerűsítése.
Ha megengeded, hogy éljek egy javaslattal, inkább bízd egy kollégádra, mint egy külsősre, aki sem a vállalkozásodat nem ismeri, sem a termékedet/szolgáltatásod.

 

Egy kis segítség, hogy kezdj hozzá

Keress rá a Google keresőjében azokra a kulcsszókra, amikre szeretnél előkelő helyet elfoglalni, és csapj le az összes blogra és fórumra. Hajrá!

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
PW CMS 1.4.6 · Adatvédelmi irányelvek · Visszajelzés küldése
A weboldal cookie-kat használ. Adatvédelmi irányelvekértem