Ingyen weboldal - biztos olyan olcsó, mint ahogy hangzik?

2015. augusztus 28., péntekA WEB világa

Tudod mi a legnépszerűbb keresés a Google-ben weboldallal kapcsolatban? Az ingyen weboldal! Valóban szép a csengése az ingyen weboldal készítés kifejezésnek, de jól tudjuk, hogy semmi sincs ingyen! Hol, és hogy fogod megfizetni az árát?! Elmondom!

Mikor a weboldal bérlés kulcsszót jártam körbe, egy érdekes dologra lettem figyelmes, ami igazából nem is olyan érdekes (így utólag belegondolva). A legtöbb keresés az ingyen weboldal kifejezésre történik a Google keresőjében. Igen, mi emberek szeretjük az ingyen szót, holott jól tudjuk,

semmi sincs ingyen!

Ezért egy bejegyzés erejéig megnézzük, miért fog Neked nagyon-nagyon sok pénzbe kerülni az ingyen weboldalad.

 

1. A reklámok

Attól, hogy számodra ingyen biztosítanak weboldalt, nekik fenn kell tartaniuk a rendszert, a szerver fizetniük kell, stb. Ezt úgy gazdálkodják ki, hogy az ingyenes weboldalakra reklámot helyeznek el.

És akkor jöjjön a poén!

Egy ismerősöm hihetetlen jól feltöltötte a weboldalát, de tényleg, tartalomra 5-öst kapott volna az iskolában. Csakhogy ez is egy ingyenes weboldal volt, amivel akkor szembesültem igazán, amikor épp meg akartam dicsérni, az oldalsávba elhelyezett reklám (banner) miatt - majd pedig észrevettem, hogy az a konkurenciájának a hirdetése!

Jól látszódott a weboldalon, hogy rengeteg energiát öltek bele a tartalom felszerkesztésébe, de miért is?! Hogy a konkurencia tudjon hol hirdetni! - bár valószínű ez csak egy kívülállónak poénos...

 

2. A megjelenés

Az ingyenes weboldalak rettentő csúnya, ósdi dizájnnal rendelkeznek. Természetesen lehetőségünk van egy "prémium dizájn" megvásárlására, de attól még mindig ugyan az a semmitmondó,- tudó weboldalunk van, de legalább már fizethettünk is érte.

Tudom, hogy tudod, hogy egy weboldalnak "szépnek kell lennie". De miért is?! Azért, mert szinte mindenki az internetről tájékozódik, azaz ez az első felület, ahol cégeddel találkozni fognak. - folytatás a 4. pontban

 

3. Semmit sem tud, de bővíthető

Az ingyenes koncepcióknál általában nem csak a dizájnból árulnak "prémium minőséget", de magából a rendszerből is. Azaz korlátozásokat, és funkciókat szabadíthatunk fel pénz segítségével. Ezzel semmi baj sincs.

Sőt, az általunk forgalmazott PW CMS bérelhető weboldalnak is vannak olyan moduljai, amire ha szükséged van, akkor plusz díjért használhatod. Tehát ez valóban egy jó koncepció, mert így csak azért fizetsz, amire szükséged van.

Viszont arra figyelj, nehogy a végére többe kerüljön az ingyenes weboldalad, mintha eleve a PW CMS-t bérelnéd!

Azt sem szabad elfelejteni, hogy például a PW CMS 10x annyit ad (ráadásul sokkal jobb minőségben), mint ezek a cégek a "prémium" szolgáltatásaikban. Pedig a PW CMS sem tud sokkal többet, mint ami egy alap weboldaltól elvárható. Viszont az ingyenes weboldalaknál ez a maximum!

 

4. A bizalom

Mint ahogy már a 2. pontban írtam, a weboldalad az első hely, ahol találkozni fog a cégeddel az érdeklődő. Igazából az eddig felsorolt 3 pont egy nagy problémába összpontosul - nem fognak komolyan venni!

Bármely marketinggel foglalkozó blogot elkezded olvasgatni, mindegyik kihangsúlyozza, milyen fontos a bizalom kiépítése az ügyféllel - bár valószínű, ezt Te is jól tudod. Egy ingyenes weboldallal ezt sosem fogod tudni elérni - viszont az ellenkezőjét annál inkább!

Írd be a Google keresőjébe az ingyen weboldal kulcsszót, és nézd meg az ingyenes weboldalakkal foglalkozó cégek referenciáit! Te felkeresnéd a referenciákban található cégeket?!


Összegezve, miért fog Neked sokba kerülni

Egyáltalán nem bizalomkeltő, sőt egyes esetekben már-már riasztó megjelenés, de még egy "prémium" dizájn megvásárlása is sokkal gyengébb megjelenést kölcsönöz weboldaladnak, mintha eleve fizettél volna érte egy olyan cégnél, ahol nem állandóan a "prémium" szóval akarnak megszédíteni - és összességében nem is kerülne Neked többe a weboldalad.

Ha vagy olyan szerencsés, hogy az adott cég reklámokat helyez el a weboldaladon, akkor a látogatóid java része a konkurenciánál fog kikötni - amihez Te szépen asszisztálsz!

Hiába váltasz Prémium csomagra, attól még ugyan az a fapados rendszer marad, hiszen alapjaiba ez egy fapados rendszer, a felár csak egy pár plusz funkcióval bővíti ki. (Ez igazából akkor tudod érzékelni, ha kipróbálod a PW CMS rendszer adminisztrációs felületét, és a kiszemelt ingyenes weboldal adminisztrációs felületét is.)


Feltűnt Neked, milyen gyakran használom a prémium szót?! Nem hiába... ez a kedvenc szavuk.
Ha weboldalt keresel, és belefutsz a prémium szóba: fuss!!!

Kósi János webdeveloper
Kósi János

A weboldal készítés nem csak a munkám, a hobbim is. Az aktuális webes trendeket követve mindig azon gondolkozom, hogy lehetne belőlük hasznot csinálni.
Hogy ügyfeleimnek ne csak egy weboldalt, hanem működő rendszert biztosítsak, egyre többet foglalkozok online marketinggel is - meg kell hogy mondjam, már a hobbijaim között sorolom

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
Belépés más szolgáltatásokban élő regisztrációval
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési Tájékoztatóértem