Így indulj el egy egyszemélyes vállalkozás weboldal készítésének útján

2016. április 06., szerdaA WEB világa

A weboldal készítés nem csak a nagyobb cégek előjoga. Hiába egyedül alkotod vállalkozásod, egy jól elkészített weboldal Neked is sokat segíthet! És ne, ne tarts attól, hogy ez számodra megfizethetetlen, rengeteg lehetőség található már a neten, amik között most segítünk Neked eligazodni.

Mire fogod használni a weboldalad?

Valószínű első körben ez fogalmazódik meg benned, hogy "jó, kell weboldal, de mire fogom használni?!"

Nagyon egyszerű, ugyan arra, mint a többi cég! Attól, hogy Te egyedül alkotod a vállalkozásod, a weboldaladat ugyan arra a 2 dologra fogod használni, mint bárki más: vevőszerzésre és tájékoztatásra.

Gondolj bele, még akkor is, ha nem kifejezetten online szerzed ügyfeleidet, hanem ajánlások útján, mennyivel egyszerűbb csak annyit mondania a Téged ajánlóknak, hogy

keress rá a Google-ben "Xy" néven

mint papírfecnikre írogatni a telefonszámot. Sőt, az érdeklődő egyből kap egy alapos tájékoztatást tevékenységeddel kapcsolatban, és egy mindig aktuális, el nem veszíthető telefonszámot/címet.

Egy kihelyezett "Kapcsolatfelvételi űrlap" segítségével, pedig nemcsak hogy kényelmesen veheti fel veled a kapcsolatot az érdeklődő, de számodra is sokkal kényelmesebb ránézni naponta 1x az e-mail fiókodra, mint munka közben a telefonodért kapkodni - főleg ha pl. ács vagy, és folyton a tetőkön rohangálsz :).

Tehát igen is, fogod tudni használni a weboldaladat, fontos helye lesz a vállalkozásod életében, még talán fontosabb is, mint egy nagyobb cég esetében, ahol külön ügyfélszolgálatos kolléga várja az érdeklődők hívásait - számodra ez a kolléga a weboldalad lesz.

 

Milyen funkciókra van szüksége a weboldaladnak?

Első sorban csak olyan alapfunkciókra van szükséged, amit most már a legtöbb weboldal támogat. Azaz tudd szerkeszteni az oldalakat, és tudj létrehozni űrlapokat - ezek a legfontosabbak.

 

Gondolj a jövőre is - ne a legegyszerűbbet válaszd

 

Ha laikusként elkezdesz a weboldaladon gondolkozni, valami olyasmi járhat a fejedbe, hogy "fel kéne kerülnöm a netre". Igazából nem "megjelensz vállalkozásoddal az interneten", hanem ezzel a lépéssel útjára indítod vállalkozásod online marketingjét!

Ez pedig egy bődületesen nagy világ, telis-tele lehetőségekkel, trükkökkel, praktikákkal!

A legfontosabb, hogy weboldaladnak olyan kidolgozott adminisztrációs felülete legyen, amit könnyedén tudsz kezelni. Ha nem tudod könnyedén kezelni, akkor már az online marketing világának küszöbén elfog menni az egésztől a kedved, aminek a vállalkozásod fogja kárát látni - egy rossz weboldal miatt!!

Továbbá, amikre később szükséged lehet/lesz, ahogy minél jobban elkezded érezni az online jelenlét hatalmát:

  • weboldal teljes szerkeszthetősége - a fejléctől a láblécig mindent tudj módosítani
  • korlátlan oldal létrehozása
  • főmenü szerkesztése
  • űrlapok létrehozása
  • reklámfelületek elhelyezése - oldalsávba, láblécbe, fejlécbe
  • felugró ablak

Ezen felül még ami nagyon fontos, és amitől a vállalkozásod hitelesebb lesz az érdeklődők szemében, a saját e-mail cím - tehát hozhass létre e-mail fiókokat.

 

Milyen weboldalt válassz, azaz kivel készíttesd el weboldalad?

Ha csak egy tanácsomat fogadod meg, akkor ez legyen az:
ne készíttess egyedi weboldalt!

Egy egyedi készítésű weboldalnak (ami a fentebbi követelményeknek eleget tesznek) az elkészítési ára nevetve üti a 3-400eFt-ot! Ellenben azoknak a lehetőségeknek a töredékét sem fogja tartalmazni, amikre idővel szükséged lesz.

Az ingyenes weboldal szerkesztőket sem ajánlom. Egyrészt semmi sincs ingyen, azaz a jobb funkciókért már fizetni fogsz, másrészt a csináld magad weboldallal nem fogsz előrébb jutni. Főleg eleinte szükséged lesz némi segítségre, útmutatásra, amit ott nem kapsz meg.

Nem árt, ha az útmutatást egy szakembertől kapod, tehát a "szomszéd srác olyan ügyes" megoldás sem túl optimális.

A 30-100eFt-os weboldalak mögött sem lelhető fel általában szaktudás. Ezek a webstúdiók egy ingyenes tartalomkezelő rendszert szoktak az ügyfelekre rásózni, valamilyen ingyenes sablonnal + kiírnak rá 2 mondatot ... nem jó megoldás.

Arról ne is beszéljünk, hogy a weboldal 2-3 év alatt el is avul. Változnak a trendek, a látogatók elvárásai, így a weboldalaknak nem csak a tartalmát kell folyamatosan frissíteni, hanem a funkcióit is.

 

Én ezért csakis a weboldal bérlést tudom ajánlani.

Gondolj csak bele, nem az lenne a legjobb, és legegyszerűbb számodra, ha olyan áron bérelhetnél autót, hogy az nem kerülne többe, mintha 3-4 évente lecserélnéd egy újra. Csakhogy bérlés közben, ha a szolgáltató cég kifejleszt egy kedvezőbb fogyasztású motort, másnap már be is szerelné a bérelt autódba?! Ki venne ezek után autót??

 

Érdemes körülnézni a bérelhető weboldalak között. Van 2 konkurenciánk is, akiktől szintén egész jó weboldalt bérelhetsz. Annyi köztünk a különbség, hogy nekünk picit más a koncepciónk, tőlünk egy sokkal komplexebb weboldalt bérelhetsz, ami jobban ki fogja szolgálni vállalkozásod - de természetesen valamivel drágábbak is vagyunk.

 

Összegezve

Attól, hogy Neked egy egyszemélyes vállalkozásod van, igenis szükséged van weboldalra. Jó hatással lesz vállalkozásodra.

Havi rendszerességgel rá kell majd szánnod 1-2 órát, hogy frissítsd az adatokat, finomíts a kommunikáción. De ha egy jó weboldal rendszert sikerül beszerezned (mint például a tőlünk bérelhető PW CMS rendszer), akkor ez egyáltalán nem lesz megterhelő, sőt idővel már élvezni is fogod a weboldalad kezelését, mert érezni fogod vállalkozásodon az online marketing hatalmát!

Ne akarj egyedi programozású weboldalt készíttetni, de ne ess bele az ingyenes vagy olcsó weboldalak csapdájába sem. Válaszd a legegyszerűbb utat,

ide kattintva rendelheted meg weboldalad »

 

Kósi János webdeveloper
Kósi János

A weboldal készítés nem csak a munkám, a hobbim is. Az aktuális webes trendeket követve mindig azon gondolkozom, hogy lehetne belőlük hasznot csinálni.
Hogy ügyfeleimnek ne csak egy weboldalt, hanem működő rendszert biztosítsak, egyre többet foglalkozok online marketinggel is - meg kell hogy mondjam, már a hobbijaim között sorolom

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
Belépés más szolgáltatásokban élő regisztrációval
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési Tájékoztatóértem