Ezért ne tiltsd a szövegkijelölést a weboldaladon

2014. december 07., vasárnapA WEB világa2 hozzászólás

Mostanában egyre elterjedtebb a szövegkijelölés, és persze a jobb egérgomb tiltása a weboldalakon. De vajon mire gondolnak a weboldal tulajdonosok, ez egy helyes gyakorlat? Segít megvédeni weboldaluk tartalmát a lemásolástól? És abba belegondolnak, hogy ezzel a saját látogatóiknak okoznak csak bosszúságot?!

Vegyük is gyorsan elejét az első kérdésnek. "Ez egy helyes gyakorlat?!" - elárulom a titkot, NEM!! Gyakorlatilag ennél nagyobb hülyeséget - ami a programozást illeti - nehéz találni. Na jó azért persze van, de a TOP 10-be ez a tiltás dolog is bele tartozik.

Vizsgáljuk meg a hasznosságát, azaz meggátolja a weboldaladról a szövegek lelopását?!

A legfontosabb kérdés, kitől is akarjuk megvédeni a tartalmunkat. Egy diáktól, aki épp a dolgozatát írja, és weboldalunkról szeretne kimásolni egy részletet hozzá. Vagy egy látogatónktól, akinek megtetszett a bejegyzés tartalma, és tovább szeretne informálódni a témában, de hogy a további keresgélését meggyorsítsa, és hogy pontosan keressen rá az adott szóra, (főleg idegen kifejezések, nevek esetében jó megoldás) vágólapra szeretné helyezni az adott részt, majd beilleszteni a keresőbe - ráadásul lehet hogy az oldalunkon elhelyezett keresőbe, tehát a weboldalunkat még csak el sem hagyná!

Na most jól megmutattuk nekik, innen nem másoltok ki semmit sem! Szépen pötyögjétek le! - korrekt hozzáállás, de ne nagyon várjuk, hogy valamikor is visszajöjjenek.

A B variáció, hogy a konkurenciától, azaz a többi weboldal tulajdonostól akarjuk megvédeni weboldalunk tartalmát. Ez esetben szeretnék elárulni egy titkot, nem fog összejönni! Egy picit gyakorlottabb blogíró / adminisztrátor, tudja hogy Ctrl+U billentyű kombóval (FF, Chrome) bármikor megtekintheti az adott oldal forráskódját (persze ha ez is tiltva lenne, akkor a böngésző menüében is megtaláljuk ), és már csak rá kell keresnie egy szóra a cikkből (persze ami nem tartalmaz ékezetet a HTML entity miatt) amit a Ctrl+F b. kombó lenyomása után beír a keresőbe - és indulhat is a másolás. Persze Firebug használatával is könnyedén megoldható a dolog.

Azt se felejtsük el, hogy ha nagyon akarjuk egy weboldal tartalmát, egy közép szintű programozónak (mint én is) kb 2 napjába tellene írnia egy scriptet / programot, ami egy Google robot módjára átpásztázza az egész weboldalt, és rendezetten lementi az egész tartalmát. Így még az sem lenne probléma, ha több 10000 oldalból állna az adott weboldal. - persze ez nem etikus, így ilyet nem is csinálunk!

Frissítés: a cikk megjelenése óta írtunk arról is, hogy mit tehetsz, ha lopják weboldaladról a tartalmat

Összegezzünk, mit is sikerült elérnünk a szövegmásolás tiltásával?!

Akiktől meg akarjuk védeni weboldalunk tartalmát, azok továbbra is játszi könnyedséggel lopják le ha úgy tartja kedvük. Viszont a látogatóinknak, akiknek ráadásul tetszett a cikkünk - hiszen csak akkor másol belőle, ha már elolvasta - jó kis bosszúságot okozunk, amikor nem tudja kimásolni belőle amit szeretne. Sőt, nem is érti, hogy most miért nem tud kijelölni?! Miért nem működik a jobb egérgomb?! Viszont amikor leesik neki, hogy csak itt nem működik, akkor joggal érezheti úgy, hogy őt most megszívatták. (ez egyébként a szöges ellentéte a felhasználóbarát weboldalnak )

Az egyik ilyen Wordpress plugint már 142,584x töltötték le. Ez a szám tökéletesen minősíti a WP használókat :)
- milyen kis irigyek...

De vajon mi lesz a következő dolog, ami bekerülhet majd a WEB TOP 10 felesleges funkciók gyűjteményébe? Olvasás védelem?

Fontos, hogy mindig gondoljuk át 1-1 funkció hasznosságát, lehetőségeit, mielőtt azt bárki tanácsára integrálnánk weboldalunkba. Ha viszont egy magát programozónak nevező ember ajánl nekünk ilyen plugineket, azonnal meneküljünk!!

Kósi János webdeveloper
Kósi János

A weboldal készítés nem csak a munkám, a hobbim is. Az aktuális webes trendeket követve mindig azon gondolkozom, hogy lehetne belőlük hasznot csinálni.
Hogy ügyfeleimnek ne csak egy weboldalt, hanem működő rendszert biztosítsak, egyre többet foglalkozok online marketinggel is - meg kell hogy mondjam, már a hobbijaim között sorolom

Szólj hozzá Te is!
2 hozzászólás
ImreLaszlo
ImreLaszlo 2015. aug. 29.
Kedves cikkíró!

Egy kicsit az ellentábor nevében szeretnék nyilatkozni.
A mai világban és különösen országunkra igaz, mindenki az egyszerűbb és olcsóbb megoldást választja, ellopja, lemásolja stb.
Tény, hogy egy gyakorlott programozó így is megszerzi amit szeretne, de nagyon sokan megveszik vagy letöltik külföldi sablonokat és csak átírják és a netről összeszedik a képeket hozzá. A weboldal készítő cégek 90% is ezt alkalmazza! 40 dollárért megveszik 100e forintért eladják a fél óra alatt átírt oldalt! Hogyan? A netről "jobb klikkel" megszerzett szövegek és képekből! Ha egyedi oldalt szeretne valaki az több százezer forintba kerül hivatalosan minimum. Az Ön weboldalának a forrása sem hazai termék ha jól látom, legalábbis a jobb klikknek hála nem hinném, hogy magyarországon egy programozó ilyen mappaneveket alkalmaz( /images/avatars/55e16f7f895f5.png) .
Gondolom önnek sem tetszene, ha százezrekért lefejlesztett oldala forrása ingyenesen elérhető lenne bárki számára! Nem titok, hogy egy jó programozó minimum 300000 forintért hajlandó dolgozni (a munkáltatónak kb 550000-600000 forintba kerül havonta! +egyéb költségek). A mi webáruházunk is 20000 terméket fél perc alatt áttölti a nagykereskedés adatbázisából! Igaz a másolást nagyon helyesen a google is bünteti és hátrébb sorolja az oldalt.
Én úgy érzem továbbra is szükséges a jobb klikk megakadályozása, így jó pár ezer usert azért ki tudunk szűrni, akik amúgy simán felhasználnák a weboldalad!
Janoo
JanooImreLaszlo válaszolva 2015. aug. 30.
Kedves László!

A Google nem bünteti a tartalom másolását, legalábbis nem úgy, ahogy mi azt általában gondolnánk. Ezzel még régebben én is sokat foglalkoztam, amikor a Leg-Technic hobbi oldalamra töltöttem fel a Lego készleteket. Akkoriban még én is ebben a hitben éltem, de rá kellett jönnöm, hogy ez nem igaz. Ugyanis a Lego minden termékéhez kiadja a hivatalos leírást, sőt még a képeket is ő adja. Ez a leírás több ezer webshopban jelenik meg, mivel mi más leírást raknának ki a webshopok, mint amit a Legótól hivatalosan kapnak. Ennek ellenére írja be a keresőbe a Lego kulcsszót - nem úgy tűnik, mintha agyon lennének büntetve a webshopok.

A tartalom lopásban az a legnagyobb baj, hogy a tartalmakat lopó weboldalak mindig egy lépéssel le vannak maradva.
1, a látogatók előbb vagy utóbb úgyis megtalálják a "forrást"
2, azzal, hogy Öntől lopja a tartalmat, csak a weboldalát népszerűsíti a Google szemében

Mi határozza meg legjobban egy weboldal helyét a keresőkben?! A népszerűsége!
Mi alapján határozza meg a Google egy oldal népszerűségét?! Például hányszor kattintanak rá a találatok között!

Azaz, ha az Ön weboldaláról nem tudja a "tolvaj" lelopni a tartalmat, vissza fog lépni a keresőbe, és rákattint a konkurencia weboldalára is - így a konkurencia is megkapja ugyan azt a +1 kattintást.
Ha Öntől le tudja lopni a tartalmat, akkor holnap is vissza fog jönni, növelve ezzel weboldala népszerűségét!
Ne feledjük azt sem, hogy eközben a "tolvaj" weboldala ugyan úgy stagnál

Igazából mindig is voltak, és lesznek is tolvajok, de nagyon nincs értelme tőlük tartani. Az interneten ez végképp nem egy működőképes magatartás.

Amit a bejegyzésben is próbálok fejtegetni, "aki ebből él" az előbb vagy utóbb úgyis megtanulja leküzdeni ezeket az akadályokat. Így viszont megint csak az a vége, hogy a tényleges érdeklődőkkel szúr ki a weboldal tulajdonosa, akik esetleg nem tudják egy szó pontos jelentését, ezért ki szeretnék másolni, hogy rákeressenek a Googleben.

Természetesen az Ön véleménye is teljesen jogos. Webshopok esetében nagy jelentőséggel bírnak az árukereső weboldalak, így az fentebb írtak kevesebb jelentőséggel bírnak. Tökéletesen megértem, hogy nem szeretné ha ellopnák weboldala tartalmát - de igazából nem sok mindent tud ellene tenni

és még 2 szó:
A PW CMS weboldal rendszer teljesen egyedi programozású, az elejétől a végéig, és minden mappa, fájl és változó név angol. Mi nem az Ön által említett kókler webstúdiók számát növeljük, inkább nevetünk rajtuk - ezek a webstúdiók bármit csinálnak is, mindig le lesznek maradva egy lépéssel!!!

Az automatizált termékfeltöltéssel is fogunk majd foglalkozni - abban sem fogunk egyet érteni!
PW CMS 1.5 · Adatvédelmi irányelvek · Visszajelzés küldése
A weboldal cookie-kat használ. Adatvédelmi irányelvekértem