Ezért ne használj külső alkalmazásokat weboldaladhoz

2016. február 03., szerdaA WEB világa

Egyre gyakrabban találkozni olyan céges weboldalakkal, amik külső programot használnak. Ezek közül talán a legnépszerűbbek az online ügyfélszolgálatok, de egyre jobban terjednek a felugró ablakot létrehozó alkalmazások is. Vajon megérik ezek a szolgáltatások a pénzt?

(Mivel a bejegyzés célja nem más szolgáltatók negatív színben való feltüntetése, vagy épp reklámozása, ezért most pontos cégeket inkább nem említünk meg.)

Ezeket a szolgáltatásokat joggal használják a weboldal tulajdonosok, hiszen ma már a látogatók szinte megkövetelik a weboldalon elhelyezett chat dobozt, a felugró ablakkal pedig weboldalunk konverzióját, azaz a kitűzött célja elérését tudjuk hatékonyan növelni.

Viszont, amikor elkezdünk ismerkedni a szolgáltatások áraival, ... hát igen, elsőre könnyedén leizzadhatunk. Egy átlagos céges weboldal látogatottságát alapul véve olyan évi 40e-60eFt ig terjed az áruk az alapcsomagoknak.

Viszont azt is el mondanunk, hogy ezek az árak teljesen reálisak. - nem az árakkal van a probléma

Hiába tűnik Neked most borsósnak az áruk, bizony mind két szolgáltatónál meg kell fizetned az alábbiakat:

  • rendszer lefejlesztése, karbantartása
  • ügyfélszolgálat !! (az alkalmazottak bére a legdrágább)
  • szerver fenntartása, ahonnan a szolgáltatás fut
  • és még rengeteg egyéb kiadás...

Igen, ezek nem olcsó dolgok, ráadásul ezt minden egyes külső alkalmazás használata esetén egyesével kell megfizetned!

A szolgáltatásokat tekintve szinte mindig adnak plusz funkciókat is, például az egyik felugró ablak alkalmazás mellé kapunk más hirdetőfelület kezelőt is, de általában nem számottevőek - néha még az is előfordul, hogy teljesen feleslegesek.

Mi van akkor, ha a weboldaladba szeretnéd inkább készíttetni hasonló funkciókat?!

Egy felugró ablakot, aminek szerkesztheted a tartalmát nem egy nagy dolog leprogramozni. Max. 20eFt, és akkor nem volt éppenséggel olcsó.

Ha a látogató "viselkedéséhez" akarod kötni a felugró ablakot, akkor szükséged lesz egy nyomon-követő rendszerre is, ami regisztrálja a felhasználód adatait, az általa megtekintett oldalakat. Egy alap nyomonkövető rendszer, amivel már nagyban növelheted weboldalad konverzióját, nem kerül többe 30eFt-nál!

Összességében elmondhatjuk, ha Te szeretnél elkészíttetni egy összetettebb tudású felugró ablak rendszert a weboldaladba, nem fog sokkal többe kerülni, mint egy ilyen külső szolgáltatás 1-2 éves bérlése - még akkor sem, ha nem épp a legolcsóbb webstúdiót találtad meg. (halkan megjegyzem, remélem nem olcsó webstúdiót találtál, hanem jót ;)

Azért 70eFt-ért egy egyszerűbb online ügyfélszolgálatot is el lehet készíttetni. Mivel ezt nem 1 évig akarod használni, még akkor sem jársz rosszul, ha 100eFt felett kapod meg valamivel.

Csakhogy akkor most jöjjön az a rész, amire talán nem is gondolsz, mikor új weboldalad készítésén fáradozol:

 

A külső szolgáltatók által letárolt adatokkal nem tudsz mit kezdeni, holott fizettél érte! Viszont ha a Te weboldalad tárolja el ugyanezeket az adatokat, akkor azokat más helyeken is fel tudod használni!

Például amit meglátásom szerint kevesen használnak, hogy a legtöbb ilyen szolgáltató eltárolja a látogatóid előzményeit (hogy milyen oldalakat néztek meg a weboldaladon eddig).
Ebből Te már remek statisztikákat készíthetsz magadnak. Sőt, az egyik látogatód az előző héten a 10-25eFt között kapható báli cipőket nézte a webshopodban - hát akkor az oldalsávban jelenítsünk meg neki egy pár ilyen báli cipőt a következő látogatásánál! :)

De a haladó cégtulajdonosok megcsinálhatják azt is, hogy az ügyfélszolgálatot felkereső látogatónak bekéri a rendszer a látogatás előzményeit.

Egyszerűen hihetetlen lehetőségek nyílnak meg előtted, ha ezeket a komponenseket a weboldaladba integráltatod, nem pedig külső programokat használsz!

Csak engedd szabadjára a fantáziádat!
Innen már nincs is olyan messze a Google és a Facebook viselkedése, ami hihetetlen mód, mindig azt rakja eléd, amit pár napja nézegettél...

 

Én mindenféleképp azt ajánlom, hogy inkább "egy csokorba" programoztass le mindent a weboldaladba, vagy
keress egy olyan szolgáltatót, aki olyan weboldal csomagot tud Neked adni, amiben minden szükséges komponens megtalálható, és tökéletes összhangba dolgoznak egymással! Mint például a tőlünk bérelhető weboldal is! ;)

 

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
PW CMS 1.4.71 · Adatvédelmi irányelvek · Visszajelzés küldése
A weboldal cookie-kat használ. Adatvédelmi irányelvekértem