Ezért ne használj külső alkalmazásokat weboldaladhoz

2016. február 03., szerdaA WEB világa

Egyre gyakrabban találkozni olyan céges weboldalakkal, amik külső programot használnak. Ezek közül talán a legnépszerűbbek az online ügyfélszolgálatok, de egyre jobban terjednek a felugró ablakot létrehozó alkalmazások is. Vajon megérik ezek a szolgáltatások a pénzt?

(Mivel a bejegyzés célja nem más szolgáltatók negatív színben való feltüntetése, vagy épp reklámozása, ezért most pontos cégeket inkább nem említünk meg.)

Ezeket a szolgáltatásokat joggal használják a weboldal tulajdonosok, hiszen ma már a látogatók szinte megkövetelik a weboldalon elhelyezett chat dobozt, a felugró ablakkal pedig weboldalunk konverzióját, azaz a kitűzött célja elérését tudjuk hatékonyan növelni.

Viszont, amikor elkezdünk ismerkedni a szolgáltatások áraival, ... hát igen, elsőre könnyedén leizzadhatunk. Egy átlagos céges weboldal látogatottságát alapul véve olyan évi 40e-60eFt ig terjed az áruk az alapcsomagoknak.

Viszont azt is el mondanunk, hogy ezek az árak teljesen reálisak. - nem az árakkal van a probléma

Hiába tűnik Neked most borsósnak az áruk, bizony mind két szolgáltatónál meg kell fizetned az alábbiakat:

  • rendszer lefejlesztése, karbantartása
  • ügyfélszolgálat !! (az alkalmazottak bére a legdrágább)
  • szerver fenntartása, ahonnan a szolgáltatás fut
  • és még rengeteg egyéb kiadás...

Igen, ezek nem olcsó dolgok, ráadásul ezt minden egyes külső alkalmazás használata esetén egyesével kell megfizetned!

A szolgáltatásokat tekintve szinte mindig adnak plusz funkciókat is, például az egyik felugró ablak alkalmazás mellé kapunk más hirdetőfelület kezelőt is, de általában nem számottevőek - néha még az is előfordul, hogy teljesen feleslegesek.

Mi van akkor, ha a weboldaladba szeretnéd inkább készíttetni hasonló funkciókat?!

Egy felugró ablakot, aminek szerkesztheted a tartalmát nem egy nagy dolog leprogramozni. Max. 20eFt, és akkor nem volt éppenséggel olcsó.

Ha a látogató "viselkedéséhez" akarod kötni a felugró ablakot, akkor szükséged lesz egy nyomon-követő rendszerre is, ami regisztrálja a felhasználód adatait, az általa megtekintett oldalakat. Egy alap nyomonkövető rendszer, amivel már nagyban növelheted weboldalad konverzióját, nem kerül többe 30eFt-nál!

Összességében elmondhatjuk, ha Te szeretnél elkészíttetni egy összetettebb tudású felugró ablak rendszert a weboldaladba, nem fog sokkal többe kerülni, mint egy ilyen külső szolgáltatás 1-2 éves bérlése - még akkor sem, ha nem épp a legolcsóbb webstúdiót találtad meg. (halkan megjegyzem, remélem nem olcsó webstúdiót találtál, hanem jót ;)

Azért 70eFt-ért egy egyszerűbb online ügyfélszolgálatot is el lehet készíttetni. Mivel ezt nem 1 évig akarod használni, még akkor sem jársz rosszul, ha 100eFt felett kapod meg valamivel.

Csakhogy akkor most jöjjön az a rész, amire talán nem is gondolsz, mikor új weboldalad készítésén fáradozol:

 

A külső szolgáltatók által letárolt adatokkal nem tudsz mit kezdeni, holott fizettél érte! Viszont ha a Te weboldalad tárolja el ugyanezeket az adatokat, akkor azokat más helyeken is fel tudod használni!

Például amit meglátásom szerint kevesen használnak, hogy a legtöbb ilyen szolgáltató eltárolja a látogatóid előzményeit (hogy milyen oldalakat néztek meg a weboldaladon eddig).
Ebből Te már remek statisztikákat készíthetsz magadnak. Sőt, az egyik látogatód az előző héten a 10-25eFt között kapható báli cipőket nézte a webshopodban - hát akkor az oldalsávban jelenítsünk meg neki egy pár ilyen báli cipőt a következő látogatásánál! :)

De a haladó cégtulajdonosok megcsinálhatják azt is, hogy az ügyfélszolgálatot felkereső látogatónak bekéri a rendszer a látogatás előzményeit.

Egyszerűen hihetetlen lehetőségek nyílnak meg előtted, ha ezeket a komponenseket a weboldaladba integráltatod, nem pedig külső programokat használsz!

Csak engedd szabadjára a fantáziádat!
Innen már nincs is olyan messze a Google és a Facebook viselkedése, ami hihetetlen mód, mindig azt rakja eléd, amit pár napja nézegettél...

 

Én mindenféleképp azt ajánlom, hogy inkább "egy csokorba" programoztass le mindent a weboldaladba, vagy
keress egy olyan szolgáltatót, aki olyan weboldal csomagot tud Neked adni, amiben minden szükséges komponens megtalálható, és tökéletes összhangba dolgoznak egymással! Mint például a tőlünk bérelhető weboldal is! ;)

 

Kósi János webdeveloper
Kósi János

A weboldal készítés nem csak a munkám, a hobbim is. Az aktuális webes trendeket követve mindig azon gondolkozom, hogy lehetne belőlük hasznot csinálni.
Hogy ügyfeleimnek ne csak egy weboldalt, hanem működő rendszert biztosítsak, egyre többet foglalkozok online marketinggel is - meg kell hogy mondjam, már a hobbijaim között sorolom

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
PW CMS 1.5 · Adatvédelmi irányelvek · Visszajelzés küldése
A weboldal cookie-kat használ. Adatvédelmi irányelvekértem