Ezért ne használj AJAX lopozót!

2014. augusztus 08., péntekA WEB világa

Természetesen egy AJAX technológiát használó lapozó rendszernek is meg vannak a maga előnyei, de sajnos mint olyan sok más esetben, itt is vannak hátulütői a dolgoknak. A legnagyobb probléma általában szakszerűtlen alkalmazás, aminek a következménye, hogy weboldalunk nem lesz felhasználóbarát, sőt egyenesen idegesítővé válik!

Annak érdekében, hogy csökkentsük a szerver terheltségét és így gyorsítsuk weboldalunk működését, el kell érnünk, hogy csak a kívánt tartalom cserélődjön. Például amikor a korábbi cikkek között lapozunk vissza, egy nagyon jó lehetőség az AJAX technológia kihasználása, mert így el tudjuk érni, hogy csak a korábbi cikkeket kérjük le a szerverről, majd az azokat tartalmazó HTML tároló (ami általában egy DIV) tartalmát kicseréljük a kapott, korábbi cikkek listájával.

Ennek a folyamatnak az a végeredmény, hogy a felhasználó megkapta a korábbi 10 cikket, de a weboldalnak nem kellett törődnie az oldalsáv, fejléc és lábléc tartalmával, azt nem kellett ismét lekérnie, sőt még a belinkelt stílus és javascript fájlokat sem kellett újra letöltenie a böngészőnek. Tehát tényleg rengeteg munkától szabadítottuk meg mind a szerverünket, mint a felhasználó böngészőjét.

De akkor hol van a bökkenő?

Ebben a történetben van egy nagy hiba, ami viszont nem kevés bosszúságot tud okozni. Ez a hiba pedig az, hogy ilyenkor nem változik az aktuális URL, ahol épp vagyunk. Vagyis, mi már nem is ott vagyunk, hanem a cikkek 4. oldalát nézzük, de a böngészőnk még mindig azt hiszi, hogy mi a domain.hu/cikkek.html URL-t nézzük.

És akkor mi is lesz ebből, ami tökéletes ellentéte a felhasználóbarát weboldalnak?

  • ha mi megnyitunk a 4. oldalról egy cikket, majd vissza akarunk lépni a böngészőben, megint a domain.hu/cikkek.html oldalra jutunk, ahol az első oldal cikkeit látjuk - és akkor kezdhetjük a lapozgatást ismét!! persze vannak olyan esetek is, ahol több mint 100 oldal van - mondanom sem kell, mekkora az esélye, hogy valaki megint el fog lapozni a 64. oldalra?!
  • a másik hatalmas probléma, nem tudjuk az adott oldalt, például a 32. oldalt sem elrakni könyvjelzőbe, sem átküldeni valakinek a linket - merthogy a böngésző címsorában még mindig a domain.hu/cikkek.html URL látható (ez mondjuk egy fórum hozzászólásainál aktuálisabb példa)

Jól érezhető, hogy az AJAX-os lapozás legnagyobb problémája, hogy a böngésző címsorában nem cserélődik, aktualizálódik az URL cím, ahol épp tartózkodunk.

Ennek eredményeképp magunkat is picit csapdába ejthetjük, hiszen ez természetesen a Google Analytics statisztikánkban sem fog megjelenni, csak azt fogjuk látni, hogy a domain.hu/cikkek.html oldalon tartózkodik a látogató, de azt már nem, hogy lapozgat.

Természetesen van megoldás a lapozásra úgy, hogy az oldal ne töltődjön újra

Javascript segítségével módosíthatjuk az oldal URL címét, de ebben az esetben a böngésző előzményeit is felügyelet alatt kell tartanunk, és természetesen befolyásolni is kell azt. Természetesen sokkal bonyolultabb kivitelezni, de így a látogató vissza tud lépni a listának azon oldalára, ahonnan a tartalmat megnyitotta. Ezen felül így el tudja menteni könyvjelzőbe az adott oldalt, vagy akár megoszthatja ismerősével a link megosztásával - ami ugyebár így már változik a kiválasztott oldalszámra.

 

Egyre több weboldal él ennek a lehetőségével, sőt én is készítettem már így működő weboldalt. Ezt egyáltalán nem könnyű leprogramozni. Ha nem jól készítik el a programot, bosszús látogatókkal kell majd megbirkóznunk, amikor a böngészőjük össze-vissza dobálja őket.

Ennek megfelelően nem is szívesen bíznám olyan webstúdióra az Ajax-os lapozás kivitelezését, akik nem egyedi weboldalakat készítenek. Hátulütője, a magas szaktudást meg is kell fizetni, és sajnos tökéletes megvalósítást pedig még nem is találtam az így működő weboldalak között. Nem észrevehető "normál" használatnál, de például a "visszalépés az előző oldalra" gombra kattintás után, nem mindig azt, vagy nem tökéletesen azt kapjuk, amit igazából várnánk.

Ezeket a hibákat elolvasva döntse el mindenki maga, hogy mennyire szimpatikus neki továbbra is az AJAX technológiával kivitelezett lapozás. Természetesen lehet használni az általam javasolt megoldást is (hozzáteszem erre más megoldás nem létezik), de ehhez egy valóban jó webstúdiót kell találnunk, akik természetesen (joggal) el fogják kérni az árát.

 

Szóval csak óvatosan ezzel az AJAX-os dologgal ;)

Kósi János webdeveloper
Kósi János

A weboldal készítés nem csak a munkám, a hobbim is. Az aktuális webes trendeket követve mindig azon gondolkozom, hogy lehetne belőlük hasznot csinálni.
Hogy ügyfeleimnek ne csak egy weboldalt, hanem működő rendszert biztosítsak, egyre többet foglalkozok online marketinggel is - meg kell hogy mondjam, már a hobbijaim között sorolom

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
Belépés más szolgáltatásokban élő regisztrációval
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem