A nagy kérdés, hogy válasszunk webstúdiót?

2014. június 07., szombatA WEB világa

Minden meglévő és leendő weboldal tulajdonos találkozott már a kérdéssel, hogy melyik webstúdiót bízza meg céges honlapja elkészítésével. Vajon ez egy megbízható webstúdió?! Egy valóban jól működő weboldalt fogok tőlük kapni?! Reális a weboldalra adott árajánlatuk?!

Egyre több cég foglalkozik weboldal készítéssel. Vannak jobbak és rosszabbak. Ügyesebbek és olyanok, akik csak egyszerűbb weboldalakat tudnak készíteni. Ezek a jelzők nem biztos, hogy hátrányosabb helyzetbe sorolja őket, minden azon áll, hogy nekünk mire van szükségünk, és hogy tudunk megállapodni az adott webstúdióval.

Először had mutassak be két végletet, az első egy egyszerű bemutatkozó honlap (portfólió weboldal):

1.) Egy kis céget alapítunk, vagy magánvállalkozóként szeretnénk jelen lenni az interneten, hogy népszerűsítsük tevékenységünket, cégünket, önmagunkat. Ebben az esetben semmi különleges dologra sincs szükségünk, lehet hogy egy sima Wordpress vagy egy Joomla weboldal is tökéletesen megfelel számunkra. Főleg ha nem akarunk sokat költeni a weboldalra, és igazából nem is nagyon érdekel minket, ha egy picit lassúbb vagy esetleg nem olyan biztonságos.

2.) A másik eshetőség, hogy egy komolyabb weboldalt szeretnénk létrehozni (közösségi oldal, webshop, hirdetéskezelő weboldal), ahol nagyon fontos a biztonság, illetve elkerülhetetlen, hogy egyedi legyen a motorja.

Az első esetben, ha mi magunk otthonosan mozgunk az interneten, letöltünk egy ingyenes CMS rendszert, felrakjuk a tárhelyünkre, és már készen is vagyunk. Vannak olyanok is, akik kifejezetten ilyen weboldalak beüzemelésével foglalkoznak, és maximum 20,000Ft-ért meg is csinálják nekünk. Természetesen ez esetben meg kell elégednünk az adott rendszer tudásával.

A második eset viszont sokkal nagyobb körültekintést igényel. Nem engedhetjük meg azt a luxust magunknak, hogy csak úgy valamit odarakunk a webre, vagy az első utunkba kerülő webstúdiót megbízzuk a projekt kivitelezésével, mert annak később keményen megfizetjük az árát!

Mik azok a dolgok, amikre figyelnünk kell webstúdió választásnál?!

1. milyen rendszert tartalmaz az ajánlat

Biztonság szempontjából a legjobb az egyedi fejlesztésű weboldal. Az ingyenes weboldal rendszerek, mint például a népszerű Wordpress, Joomla vagy OpenCart sem rosszak, és esetükben gyakorlatilag csak beüzemelési költséggel kell számolni, de ezeket ellenben folyamatosan frissíteni kell. A frissítés elvégzéséről érdemes megállapodni a webstúdióval, ugyanis 1-1 új frissítés okozhat bonyodalmakat weboldalunkban. Viszont ha ezeket az ingyenes rendszereket nem frissítjük állandóan az újabb verziókra, akkor weboldalunk feltörését kockáztatjuk.

2. milyen szakembereik vannak

A jövő nemzedékét fontos kinevelni, de nem árt ha a pályakezdő programozók között van egy gyakorlott szakember is, aki koordinálja a fejlesztési folyamatokat. Még egy olyan egyszerűnek tűnő weboldalnál is, mint például egy utazási iroda weboldala, a későbbiekben igényelhet az értékesítést megkönnyítő, elősegítő funkciókat. Természetesen minél nagyobb átgondoltsággal van kivitelezve az "alap", később annál könnyebb rá építkezni.

3. mennyire gondolkodhatunk hosszútávban a webstúdióval

Sajnos minél kisebb a vállalkozás, annál nagyobb az esélye, hogy egyik napról a másikra megszűnnek. Érdemes megbizonyosodnunk arról, hogy akár 5 év múlva is számíthatunk az adott webstúdió munkájára.  

4. milyen az adminisztrációs felület

Az adminisztrációs felület weboldalunknak az a része, ahova bejelentkezve tudjuk a weboldalunkat kezelni. Ezen a felületen keresztül végezhetjük el cégünk online marketingjét, mint például blogolhatunk, információkat frissíthetünk a weboldalon, ajánlatainkat módosíthatjuk vagy akár bővíthetjük stb.

Egy hanyag módon kivitelezett adminisztrációs felület nagyon megkeserítheti a mindennapjainkat. Nemcsak sok bosszúságot fog okozni, hanem sok plusz munkaóránkba is fog kerülni a használata.

 

Összegezve a lehetőségeidet webstúdió választásakor

Webstúdió választása előtt a legfontosabb, hogy nekünk kell eldöntenünk, hogy mire van szükségünk, mik az elvárásunk leendő weboldalunktól. Amikor a weboldalra fordítható összeget kalkulálod, érdemes úgy gondolkozni, hogy vállalkozásod online megjelenése nem fog kimerülni a weboldal elkészítésével, így lehetőleg ne égessük el a teljes keretet a weboldalra.

Szerencsére napjainkban már rengeteg lehetőség közül választhatunk.

Vannak az ingyenes CMS rendszerek, sok cég kínál egyszerű megoldásokat, mint például a Google Blogger része, vagy ott van a rengeteg bérelhető webshop. Ezek kihúzása után jön, amikor már valóban egy webstúdiót kell felkeresnünk.

Az első szint, amivel Dunát lehet rekeszteni, az 1-2 fős vállalkozások, akik az ingyenes CMS rendszerek valamelyikét rakják fel nekünk, színezik ki, látják el a megfelelő bővítményekkel. A rendszer frissítésére oda kell figyelni, de alacsony árunk juthatunk weboldalhoz, ami egy kezdő vállalkozás esetében egy fontos szempont. Viszont az érdemes szem előtt tartani, hogy ezek a "webstúdiók" általában nem bírják sokáig, lehet hogy 2 év múlva már hűlt helyüket sem találjuk, így ha valamit szeretnénk módosíttatni, fejlesztetni weboldalunkban, kereshetünk új szakembert a feladathoz.

Igazából innen kezdődnek az igazi webstúdiók, ahol pár százezer forintért egy tökéletesen a cégünkre szabott, egyedi programozású weboldalt kapunk. Plusz ezek nem 1 fős vállalkozások, így nyugodtak lehetünk, hogy 5-10 év múlva is partnerként tudunk összedolgozni.

Az utolsó szint, pedig a valódi, vérbeli webstúdiók. Saját, profil designerrel(ekkel), programozókkal, és durva referenciákkal. Ők nem lesznek igazán olcsók, de megbízható, jól működő, nagy terhelést bíró weboldal büszke tulajdonosai leszünk.

Nem kifejezetten az fontos, hogy mennyiért vállalja el az adott webstúdió a weboldal fejlesztését, hanem hogy amire szükségünk van, azt megkapjuk-e reális áron

 

Azt, hogy hogyan szűrjük ki a kókler, lehúzós webstúdiókat, a következő cikkből megtudhatjátok, amiért kattintsatok ide: Így szűrd ki az átverő webstúdiókat!

 

Kósi János webdeveloper
Kósi János

A weboldal készítés nem csak a munkám, a hobbim is. Az aktuális webes trendeket követve mindig azon gondolkozom, hogy lehetne belőlük hasznot csinálni.
Hogy ügyfeleimnek ne csak egy weboldalt, hanem működő rendszert biztosítsak, egyre többet foglalkozok online marketinggel is - meg kell hogy mondjam, már a hobbijaim között sorolom

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
Belépés más szolgáltatásokban élő regisztrációval
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési Tájékoztatóértem