5 tipp, hogy válassz domain nevet!

2015. június 16., keddA WEB világa

Rengeteg cikk született már a témában, sőt ki lehet az is jelenteni, hogy van köztük 1-2 jobb is. Ezeket, és saját tapasztalatainkat összegyúrva, 5 rövid pontba szedtük össze Neked azt a pár alap ismérvet, amiken ha átfutsz, majd leülsz Micimackó gondolkodó fája alá, pillanatok alatt kiötlöd a legjobb domain nevet!

Előszóba azt megjegyezném, hogy semmi értelme annyit töprengenünk a domain neven, mint amennyit általában szoktunk. Igen, tudom hogy azért ez egy fontos része lesz cégünk webes karrierjének, de nincs sok értelme túlzottan sokat gondolkodnunk rajta, hiszen így vagy úgy a domain nevünk alapból adott.

2 fő szempontot kell csak szem előtt tartanunk, legyen aránylag rövid, és könnyen megjegyezhető.

 

1. tipp - nézd meg a cégneved

Minden cégnek van neve, sőt legtöbbször még a tevékenységi kört is tartalmazza, esetünkben legyen például Annike Ingatlaniroda. Ez így ahogy van kb. tökéletes is. Teljes egészében picit hosszú lenne, így először nézzük meg rövidítve, annike-ingatlan.hu - szabad?! akkor nyertél is!

Ha a céged neve Zsubszta Kft, akkor próbáld meg a zsubszta.hu nevet. Egyáltalán nem szükséges, hogy benne legyen céged tevékenysége, azt a keresőrobotok úgyis ki fogják hámozni a weboldalra feltöltött tartalomból - ne akarj Kereső Optimalizálást játszani a domain neveddel!

 

2. tipp - név + település

Ha az előbbiekben nem jártál volna sikerrel, mert egy fránya versenytárs már elorozta céged domain nevét, ilyen például a Halászcsárda, amiből van vagy 200 az országban, akkor próbáld meg kiegészíteni valami jellemzővel, amik közül a legjobb az adott település/terület neve, ahol tevékenykedsz.

Egy Keszthelyen található Halászcsárda esetében például kesztehelyi-halászcsárda.hu. Jó, ez már picit hosszú, viszont könnyen megjegyezhető!

 

3. tipp - név + tevékenység

Te egy vállalkozó vagy, nevén nevezve Varga Mihály, és asztalos a szakmád. Azaz Te vagy "Varga Mihály bútorasztalos". Mivel ez így egy picit hosszú lenne, próbáld meg a
varga-asztalos.hu domain-t (ez jelenleg szabad is!). Nem a legszebb a csengése, de tökéletesen jellemez Téged, így könnyen megjegyezhető.

 

4. tipp - hogy szoktak emlegetni?!

Még mindig semmi?! Akkor próbálkozz azzal, hogy szoktak emlegetni az ismerősök, vagy új vállalkozás esetén, milyen jelzőknek örülnél.

Például tuti, hogy egyből mindenki megjegyzi a domain neved, ha azt mondod hatalmas elégedettséggel, hogy "Keressen a vargamester.hu-n" (ez is szabad).

De egy Víz,- gáz szerelő esetében a csoszaki.hu sem egy rossz név. (ez már sajna foglalt)

 

5. tipp - keress szinonimát, játssz a szókkal

Foglalt a domain név amit kinéztél?! Vagy nehezen megjegyezhető?! Próbálkozz szinonimákkal, vagy fejezd ki másképp.

Például a bormarketing-egyszeruen.hu elég hosszú lenne, de a bormarketing1x1.hu viszont tökéletes.

 

+1 tipp - amit sose tégy!

Sose használj csak azért is egy befoglalt domain-t picit más verzióban, mert neked az tetszik. Például a vargamester.hu már foglalt, akkor Te befoglalod a vargamester.eu-t. Ez azért rossz, mert eminens hogy magyar cég esetében az ember .hu-s domain-t keres, sőt mivel a másik domain idősebb mint a Tiéd, az nagyon sokáig előrébb lesz a találati listákon. Ebből az következik, hogy látogatóid java része ezen az idegen weboldalon fog kikötni, amit ráadásul a Google úgy fog érzékelni, hogy "húúú de népszerű ez a weboldal" - így még nagyobb szeretettel fogja azt előkelőbb helyen megjeleníteni. Tökéletes öngyilkosság!

Ugyan ez vonatkozik arra is, ha egy meglévő domain-t kötőjelekkel próbálsz meg átalakítani magadnak, pl.: keszthelyihalászcsárda.hu erre Te befoglalod a keszthelyi-halászcsárda.hu domain-t.

Tehát érdemes a kiválasztott domain-t picit körbelőni, nehogy minden ember, akinek megadod weboldalad elérését, egy másik weboldalon kössön ki egy kötőjel miatt!

 

Összegezve, olyan domain nevet válassza, ami a lehető legjobban utal a vállalkozásodra, nem túl hosszú, és könnyen megjegyezhető. Rákeresve a Google-ban, még véletlenül sem dobja ki a választott domain nevet más változatban (kötőjel vagy végződés variáció, esetleg ragozási eltérés). És a legfontosabb, nem görcsöld túl!

 

Kósi János webdeveloper
Kósi János

A weboldal készítés nem csak a munkám, a hobbim is. Az aktuális webes trendeket követve mindig azon gondolkozom, hogy lehetne belőlük hasznot csinálni. Hogy ügyfeleimnek ne csak egy weboldalt, hanem működő rendszert biztosítsak, egyre többet foglalkozok online marketinggel is - meg kell hogy mondjam, már a hobbijaim között sorolom

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
PW CMS 1.4.71 · Adatvédelmi irányelvek · Visszajelzés küldése
A weboldal cookie-kat használ. Adatvédelmi irányelvekértem