5 tipp, hogy válassz domain nevet!

Rengeteg cikk született már a témában, sőt ki lehet az is jelenteni, hogy van köztük 1-2 jobb is. Ezeket, és saját tapasztalatainkat összegyúrva, 5 rövid pontba szedtük össze Neked azt a pár alap ismérvet, amiken ha átfutsz, majd leülsz Micimackó gondolkodó fája alá, pillanatok alatt kiötlöd a legjobb domain nevet!

Előszóba azt megjegyezném, hogy semmi értelme annyit töprengenünk a domain neven, mint amennyit általában szoktunk. Igen, tudom hogy azért ez egy fontos része lesz cégünk webes karrierjének, de nincs sok értelme túlzottan sokat gondolkodnunk rajta, hiszen így vagy úgy a domain nevünk alapból adott.

2 fő szempontot kell csak szem előtt tartanunk, legyen aránylag rövid, és könnyen megjegyezhető.

 

1. tipp - nézd meg a cégneved

Minden cégnek van neve, sőt legtöbbször még a tevékenységi kört is tartalmazza, esetünkben legyen például Annike Ingatlaniroda. Ez így ahogy van kb. tökéletes is. Teljes egészében picit hosszú lenne, így először nézzük meg rövidítve, annike-ingatlan.hu - szabad?! akkor nyertél is!

Ha a céged neve Zsubszta Kft, akkor próbáld meg a zsubszta.hu nevet. Egyáltalán nem szükséges, hogy benne legyen céged tevékenysége, azt a keresőrobotok úgyis ki fogják hámozni a weboldalra feltöltött tartalomból - ne akarj Kereső Optimalizálást játszani a domain neveddel!

 

2. tipp - név + település

Ha az előbbiekben nem jártál volna sikerrel, mert egy fránya versenytárs már elorozta céged domain nevét, ilyen például a Halászcsárda, amiből van vagy 200 az országban, akkor próbáld meg kiegészíteni valami jellemzővel, amik közül a legjobb az adott település/terület neve, ahol tevékenykedsz.

Egy Keszthelyen található Halászcsárda esetében például kesztehelyi-halászcsárda.hu. Jó, ez már picit hosszú, viszont könnyen megjegyezhető!

 

3. tipp - név + tevékenység

Te egy vállalkozó vagy, nevén nevezve Varga Mihály, és asztalos a szakmád. Azaz Te vagy "Varga Mihály bútorasztalos". Mivel ez így egy picit hosszú lenne, próbáld meg a
varga-asztalos.hu domain-t (ez jelenleg szabad is!). Nem a legszebb a csengése, de tökéletesen jellemez Téged, így könnyen megjegyezhető.

 

4. tipp - hogy szoktak emlegetni?!

Még mindig semmi?! Akkor próbálkozz azzal, hogy szoktak emlegetni az ismerősök, vagy új vállalkozás esetén, milyen jelzőknek örülnél.

Például tuti, hogy egyből mindenki megjegyzi a domain neved, ha azt mondod hatalmas elégedettséggel, hogy "Keressen a vargamester.hu-n" (ez is szabad).

De egy Víz,- gáz szerelő esetében a csoszaki.hu sem egy rossz név. (ez már sajna foglalt)

 

5. tipp - keress szinonimát, játssz a szókkal

Foglalt a domain név amit kinéztél?! Vagy nehezen megjegyezhető?! Próbálkozz szinonimákkal, vagy fejezd ki másképp.

Például a bormarketing-egyszeruen.hu elég hosszú lenne, de a bormarketing1x1.hu viszont tökéletes.

 

+1 tipp - amit sose tégy!

Sose használj csak azért is egy befoglalt domain-t picit más verzióban, mert neked az tetszik. Például a vargamester.hu már foglalt, akkor Te befoglalod a vargamester.eu-t. Ez azért rossz, mert eminens hogy magyar cég esetében az ember .hu-s domain-t keres, sőt mivel a másik domain idősebb mint a Tiéd, az nagyon sokáig előrébb lesz a találati listákon. Ebből az következik, hogy látogatóid java része ezen az idegen weboldalon fog kikötni, amit ráadásul a Google úgy fog érzékelni, hogy "húúú de népszerű ez a weboldal" - így még nagyobb szeretettel fogja azt előkelőbb helyen megjeleníteni. Tökéletes öngyilkosság!

Ugyan ez vonatkozik arra is, ha egy meglévő domain-t kötőjelekkel próbálsz meg átalakítani magadnak, pl.: keszthelyihalászcsárda.hu erre Te befoglalod a keszthelyi-halászcsárda.hu domain-t.

Tehát érdemes a kiválasztott domain-t picit körbelőni, nehogy minden ember, akinek megadod weboldalad elérését, egy másik weboldalon kössön ki egy kötőjel miatt!

 

Összegezve, olyan domain nevet válassza, ami a lehető legjobban utal a vállalkozásodra, nem túl hosszú, és könnyen megjegyezhető. Rákeresve a Google-ban, még véletlenül sem dobja ki a választott domain nevet más változatban (kötőjel vagy végződés variáció, esetleg ragozási eltérés). És a legfontosabb, nem görcsöld túl!

 

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
PW CMS 1.4.6 · Adatvédelmi irányelvek · Visszajelzés küldése
A weboldal cookie-kat használ. Adatvédelmi irányelvekértem